Aktualno Kultura Politika i gospodarstvo

SDP Ploče: Budimo svjesni bogatstva kojim raspolažemo!

Projekt termoelektrane na ugljen na području grada Ploče, u slučaju njegove realizacije, dugoročno će i bespovratno odrediti budućnost našeg kraja. U značaju ovog trenutka sadržano je pravo odlučivanja, ali i odgovornost i obveza prema životnoj sredini koju oblikujemo, kao i onome što ostavljamo u nasljedstvo. Od svih nas traži se odgovoran i aktivan pristup.

O samoj termoelektrani na ugljen teško je dati do kraja argumentiran sud jer ne raspolažemo sa dovoljno informacija o tehnologiji, ekološkim, ekonomskim, sigurnosnim aspektima. Nepobitna je, međutim, činjenica, da je dolina Neretve zajedno sa lukom Ploče, po svojim prirodnim, gospodarskim, poljoprivrednim, ekološkim, prometnim i turističkim resursima jedan od najbogatijih i najperspektivnijih krajeva u regiji. Čini se da na ovo često zaboravljamo. Ili nas se navodi da zaboravljamo? Zaboravljamo, slijedom toga, postaviti i pitanje o tome kako smo se uopće doveli u situaciju da se pored potencijala koji nas okružuju, termoelektrana na ugljen nudi kao jedini spas za posrnulo gospodarstvo. Gdje je zakazao sustav odlučivanja, planiranja i gospodarenja?

Tek promjena u načinu razmišljanja može napraviti pozitivan zaokret. Budimo, dakle, svjesni bogatstva kojim raspolažemo. Započnimo promjene postavljanjem pravih pitanja.


Postojanje alternative i sloboda izbora predstavljaju naše pravo ali i obavezu.

Mišo Krstičević, predsjednik SDP GO Ploče