Aktualno Politika i gospodarstvo

Radnici “Luka Ploče Gradnje” u štrajku

Oko 50 radnika tvrtke Luka Ploče Gradnja započelo je štrajk, jer već četiri mjeseca nisu primili plaću. Ogorčeni radnici tvrde da su na rubu izdržljivosti, jer su opterećeni kreditnim obvezama koje ne mogu plaćati, a došli su u situaciju da ne mogu financirati ni osnovne potrebe. Štrajk je organizirao Nezavisni sindikat radnika LPG-a, nakon što je propao pokušaj mirenja s Upravom, koji je vodila miriteljica iz Dubrovnika Marija Kisić Kamić. Uprava naime, tvrde radnici, nije do petka isplatila obećane plaće za lipanj i srpanj. Na sastanku je također dogovoreno da se plaća za kolovoz isplati do 20. listopada ove godine, a plaća za rujan do 20. studenoga, te da plaće za listopad i studeni radnici dobiju do polovice prosinca.

Osim toga, dogovoreno je da plaće u 2014. godini moraju pratiti zakonske odredbe isplate do 15-og u mjesecu za protekli mjesec. “Kako nije ispunjen ni prvi uvjet, mi smo jednostavno prisiljeni na ovaj korak. Na žalost došli smo u situaciju da ne možemo pokrivati ni osnovne životne potrebe”, rekao je Spasomir Ivanković, predsjednik Nezavisnog sindikata LPG-a. Radnici tvrde da posla ima, da dnevno iz firme ode 70-ak “kubika” betona, da postoje ugovoreni poslovi, te da je samo u procesu jaružanja na terminalu rasutih tereta u pločanskoj luci od lanjskog listopada do ovogodišnjega srpnja iskopano oko 800 tisuća metara kubičnih materijala, a uskoro započinju radovi na iskopu novih 700 tisuća “kubika”.

Stoga se pitaju gdje je novac i zašto ne mogu dobiti svoje plaće. Za srijedu su najavili mirni prosvjed ispred lučke upravne zgrade za koji će pripremiti i odgovarajuće transparente. Inače, Luka Ploče Gradnja osnovana je odlukom Nadzornog odbora Luke Ploče polovicom ožujka 1998., a tvrtka je od 2010. u sustavu Mi Grupe, poduzetnika Stanislava Mucića. Specijalizirana je za obavljanje poslova iz područja graditeljstva i trgovine, prvenstveno niskogradnje i pomorskog graditeljstva.


 

h-alter.org