Aktualno Kultura Politika i gospodarstvo

Priopćenje HDZ-a Ploče u vezi termoelektrane

U proteklih nekoliko dana izneseno je niz navoda kojima je za cilj netočno informirati javnost o stavu Gradskog odbora HDZ-a Ploče u svezi s predmetnom inicijativom kojom se traži pokretanje postupka izmjena i dopuna Prostornog plana Dubrovačko-neretvanske županije. Ujedno smo svjedoci grubim uvredama, kletvama, neistinama – govoru mržnje koje pojedini politikantski aktivisti potenciraju i dopuštaju na svojim internetskim stranicama – blogovima.

Gradski odbor HDZ-a je na svojoj posljednjoj sjednici razmatrao gospodarsku situaciju u Pločama i Hrvatskoj i u odnosu na istu donio načelan stav da će se svim potencijalnim investitorima koji iskazivaju ozbiljne namjere ulaganja na području Ploča omogućiti javna rasprava te poduprijeti izrada studijskih dokumenata. Smatramo to odgovornim u vremenim u kojima živimo. Izrada studija koje ocjenjuju utjecaj na okoliš i javno zdravlje, te uspoređuju javne troškove i koristi potencijalnog ulaganja uobičajeno se i cjelovito radi samo u postupku predlaganja izmjena i dopuna prostornog plana županija. To ne znači da će se prijedlog usvojiiti, već samo obvezuje na temeljit, pravičan i stručan pristup.
Mi u Hrvatskoj demokratskoj zajednici nećemo ni predlagati ni usvajati izmjene prostorno-planske i tehničke dokumentacije daleko od očiju javnosti. Što je bio slučaj, primjerice, s lokacijom trafostanice u razdoblju 2004.-2007. ili s predstavljanjem i usvajanjem idejnog rješenja projekta navodnjavanja s pregradom na Neretvi 2006.-2007. Pa su se onda oni isti koji su bili pozvani i/ili su nazočili tim raspravama i pustili usvajanje takvih rješenja bez primjedbi (politički dužnosnici i tzv. ekološki aktivisti)„probudili“ nakon lokalnih izbora 2009. Onda su opet zaspali nakon promjene državne vlasti 2011., pa su se sad probudili. Bit će da su uskoro neki izbori.

Članovi Gradskog odbora Hrvatske demokratske zajednice nisu podržali izgradnju termoelektrane u Pločama, već se zalažu za otvaranje procesa javnih rasprava i, konačno već jednom, izradu temeljitih studija utjecaja na okoliš, ekološku mrežu, javno zdravlje i gospodarsko-socijalne indikatore svih investicijskih inicijativa. Pa i ove inicijative koju u suradnji s MInistarstvom gospodarstva RH podnosi društvo u vlasništvu najvećeg gospodarskog subjekta na području doline Neretve. Svaka investicija koja zahtijeva ucrtavanje u prostorno-plansku dokumentaciju i izdavanje niza dozvola, treba proći sud struke, znanosti i cijele lokalne zajednice bilo putem izabranih predstavnika bilo putem direktne demokracije. To jednostavno nije moguće bez iniciranja postupka izmjena prostornog plana i uopće ne znači da će do izmjena u prostornom planu doći. Nažalost, oni koji huškaju i podržavaju govor mržnje, to su već mogli naučiti, ali im odgovara držati ljude u neznanju.


Što se tiče priopćenja predsjednika stranke Most i gradonačelnika Metkovića, gosp. Petrova, smatramo ga ishitrenim. Želimo vjerovati da do njega nije došlo zato što je Gradsko vijeće Metkovića uputilo zahtjev za izmjene i dopune prostornog plana županije sa svrhom izgradnje termoelektrane na plin usred predviđenog Parka prirode Donja Neretva na području Metkovića. Nadamo se da do današnje izjave nije došlo zbog toga što, kako je to iskazano na Gradskom vijeću Metkovića kad je usvajana ova inicijativa, „Metković ponovo treba preuzeti lidersku poziciju u Neretvi koja ga pripada“. Isto tako, bilo bi politički zrelo i korektno prema susjednim jedinicama lokalne samouprave zastupati svoj stav u zato predviđenoj proceduri. Gradonačelnik Ploča i predsjednik pločanskog HDZ-a nije komentirao plinsku inicijativu Grada Metkovića za koju se, primjerice, može reći da uzrokuje otprilike dvostruko manje emisije CO2 u atmosferu nego ugljen, ali u transportu, za razliku od ugljena, ispušta smrtonosni metan. Očekivali smo, ipak, da će barem gđa. Musa, vijećnica stranke Most u Županijskoj skupštini koja tvrdi da je ustrajan borac za Neretvu, spomenuti takvo što. Usput, možemo samo zamisliti kako bi poštovana vijećnica komentirala gradonačelnika Ploča da je, kao metkovski, primio tuđe smeće na svoje odlagalište. Ovdje se radi o nedostatku elementarne načelnosti u političkom djelovanju.

Na kraju, u pogledu ljubavi prema zavičaju i odgovornosti za okoliš, socijalni položaj čovjeka u društvu i gospodarski razvoj u dolini Neretve mi u Hrvatskoj demokratskoj zajednici prednjačimo. A vi koji se služite lagodnom politikom ružnog etiketiranja i površnom pričom o zaštiti okoliša bez ikakve razvojne vizije, dokažite da nije tako.

GRADSKI ODBOR
HRVATSKE DEMOKRATSKE ZAJEDNICE
PLOČE
hdz-ploce.com.hr