Aktualno Politika i gospodarstvo

OŠTRO REAGIRAO I PLOČANSKI SDP: Nismo mi krivi za ovrhe, HDZ je kriv zbog nerada i neznanja

SDP

Nakon što je Grad Ploče optužio gradski SDP zbog stizanja ovrhe na teret proračuna slijedom uvažavanja nove tužbe vatrogasca, stigle su oštre reakcije iz SDP-ovog gradskog tabora.

Pločanski SDP je današnjim sazivom konferencije za novinare pobio navode gradske vlasti, koje ih smatraju odgovornima za novi račun koji opet stiže na naplatu od strane tužbe vatrogasca i tereti gradsku blagajnu. -‘Navedeni zakon je donesen 1997. godine u doba kad je HDZ držao vlast i imali su priliku napraviti prilagodbu i obaviti tranziciju vatrogasaca iz MUP-a u Javno vatrogasnu postrojbu Ploče, koju su po zakonu i morali u svom mandatu, točnije do 2000. godine. U trenutku kad smo mi preuzeli vlast, već je bilo kasno za to, znači, nismo odgovorni za ove tužbe niti za naplate koje sada stižu na teret proračuna’, izjavio je prof. Ante Čopo, SDP-ov član Poglavarstva te od 2002.-2005. i član Upravnog vijeća Javno vatrogasne postrojbe. Pritom je prebacio lopticu na HDZ za neodgovornost i loše poteze koje su naštetile gradu Pločama. ‘Trebalo je zaustaviti ove tužbe na vrijeme, što su i morali da su oni postupali u skladu sa zakonom’, navodi uz naglasak kako je jedina krivica SDP-a što su tužbe podignute u doba kada su oni bili na vlasti i što nisu krenuli u osnivanje nove vatrogasne postrojbe i napravili čisti start.

KAKO SE MOGLA SPRIJEČITI CIJELA SITUACIJA


U SDP-u, ključnim problemom smatraju HDZ-ovo nedonošenje Programa procjene ugroženosti i plana zaštite od požara, koji je mogao spriječiti ovaj cijeli košmar. ‘Interventna postrojba MUP-a je prije pokrivala područje od Stona do Makarske, čime je bio opravdan veći broj zaposlenih. Za vrijeme HDZ-ovog mandata, kad je i proglašen zakon kojim se trebala obaviti tranzicija vatrogosaca iz MUP-a u jedinice lokalne samouprave, donošenjem navedenog Programa bio bi opravdan i smanjen broj zaposlenih, jer je jasna promjena da vatrogasne postrojbe po novom zakonu trebaju pokrivati samo područje Ploča. Tim bi se riješio cijeli problem, no HDZ to nije napravio kad je trebalo. Ovako, kad smo mi došli na vlast, dočekao nas je problem da sa dosta skromnijim proračunom nego što je danas moramo nepotrebno utrošiti sredstva proračuna na puno više zaposlenika nego što je trebalo. Naravno da za to u proračunu nismo imali novaca, a bili smo u situaciji da svim vatrogascima moramo ponuditi ugovore, obzirom da je isteklo zakonsko vrijeme za prilagodbu. To smo pokušali riješiti tako što smo im umanjili plaće za 15%, ali smo svima ponudili ugovor za rad. Oni koji nisu pristali, odlučili su se na tužbe i te iste tužbe danas sjedaju na gradski proračun Grada’, objašnjava SDP-ov član, prof. Ante Čopo.

GRAD DUŽAN TRI MILIJUNA KUNA?

Očito izrevoltiran napadom na SDP, na press konferenciji su padale i brojne druge optužbe na račun HDZ-a. ‘Smiješno je izvlačiti se na ovrhe od pola milijuna kuna od strane vatrogasaca, kada uzmemo u obzir činjenicu da je Grad danas dužan tri milijuna kuna. Ova gradska vlast ne može servisirati dugove koje dolaze na naplatu od strane raznih dobavljača, a najavljena je i tužbe gospodina Bašića, gospodina Krešića u vezi projekta Porto Tolero, a upitna je i ona od strane DM signala obzirom da im je Grad isplatio 200 tisuća kuna i na taj način priznao prodaju zemljišta. Učinjene su velike materijalne štete koje će sigurno u puno većoj mjeri opteretiti gradski proračun, tako da je ova ovrha od vatrogasaca samo mimikrija u odnosu na sve što nas još čeka’, navodi Ante Čopo.

No, ni tu nije stao s optužbama.’Sve što je SDP prilikom svog mandata teško stekao kupnjom s puno skromnijim proračunom, HDZ je prodao. Jedino nije prodao automobil. Neka manje piju i više rade jer imamo informaciju da su povećane enormne količine žestica u troškovima reprezentacije’, oštro je reagirao sa zaključkom: ‘Sve je ovo rezultat njihovog nerada i neznanja’.

ZAOŠTRIO SE SUKOB IZMEĐU DVIJE STRANKE?

Upravo su ova događanja nanovo otvorila novu-staru tematiku prebacivanja odgovornosti i upiranja prstiju jednih u druge s optužbama za neodgovornost, nezakonitost i loše poteze prilikom vladavine Gradom. Sudeći po zadnjim događanjima u Gradu, događanja iz prošlosti uspjela su dodatno zaoštriti sukob između dvije strane gdje nijedna očito ne preuzima dio odgovornosti za novonastalu problematiku.

Dok se lome koplja tko je kriv, ovrhe stižu.

Tekst: Ljubica Foškulo / Pločanski dnevnik