Aktualno Ostalo

Nadbiskup Barišić potvrdio da neće biti krizme u ovoj godini

Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić uputio je povodom svetkovine Duhova pismo krizmanicima, roditeljima i kumovima, svećenicima, vjeroučiteljima i vjernicima u kojem još jednom objašnjava razloge zbog koji su odgođena ovogodišnja slavlja krizme za sljedeću godinu, prenosi likemetkovic.hr

Nakon dugog promišljanja, potaknuti pastirskom odgovornošću, kako bi izbjegli mogućnost povratka ili proširenja pandemije, biskupi Splitske metropolije donijeli su tešku odluku da se slavlja sakramenta Krizme odgode za iduću godinu.

Više je važnih razloga za to:


  •  vjeronaučna priprava zbog svih ovih okolnosti bila je neredovita, nepotpuna i nedovoljna
  • s obzirom na veliki broj župa u našoj nadbiskupiji, vrlo je teško pronaći i uskladiti toliko termina za slavlja Krizme
  • vidljivi znakovi podjele ovog sakramenta su polaganje ruku i mazanje uljem na čelu pri čemu se za svakog krizmanika koristi ista posudica s uljem. Dakle, nužan je fizički kontakt krizmatelja i krizmanika.

Premda su gore navedene činjenice dostatan razlog za odgodu slavlja sakramenta Krizme, svjestan sam da to uzrokuje određene poteškoće. Ipak, usudio bih se reći da nam ove poteškoće donose prednost. U kojem smislu? Možda nas je u ustaljenom i uspavanom ritmu našega života i redovitih slavlja trebalo nešto probuditi. Nešto, pa taman to bio i koronavirus. Nije li potrebno da se svi zaustavimo i probudimo, da vidimo ozbiljnije, osobno i kao župna zajednica: gdje smo, tko smo, što nam znači vjera, Crkva, sakramenti, Krizma?! U tom smislu odgoda ne znači udaljavanje, već približavanje Krizmi, piše nadbiskup Barišić, prenosi portal Like Metkovic.