Aktualno Kultura Politika i gospodarstvo

Sljedeća sjednica GV sa točkom o TERMOELEKTRANI u Pločama!

Donosimo osvrt Ane Muse na temu:

JUČER, DANAS, SUTRA…

Jučer sam imala još zrno nade da je informacija o termoelektrani na ugljen kao točki dnevnoga reda na Gradskome vijeću možda preuveličana, ili još bolje – netočna. Ali danas sam dobila ne samo potvrdu da je informacija točna, nego i dnevni red iduće sjednice GV sa tom točkom. Idemo redom:


a/ Predmet: Inicijativa Ministarstva gospodarstva RH i Luka Ploče Energija d.o.o. o pokretanju postupka izmjena i dopuna Prostornog plana DNŽ (to je to!).

U obrazloženju ove točke piše:“Razlog za donošenje predmetnog zaključka (o pokretanju postupka…) je ostvarivanje mogućnosti izgradnje termoelektrane snage 800 MW na ugljen u industrijskoj zoni Luke Ploče, a NA INICIJATIVU pravnog subjekta LUKE PLOČE ENERGIJA D.O.O. uz POTPORU Ministarstva gospodarstva……..“

Aha, tu smo! Dakle, Luka Ploče energija doo je inicijativa, a ne Vlada RH, tj. Ministarstvo gospodarstva. Oni su potpora. Gdje je istina prosudite sami!

b/Idemo dalje: Navode Program Vlade koji je irelevantan, a u Strategiji energetskog razvoja RH koji je najvažniji državni dokument iz područja energetike nigdje, ama baš nigdje ne piše PLOČE. Ja to ne nađoh, pa molim one koji su to vidjeli da mi jave.

c/ Što se tiče Prostornoga plana DNŽ na koji se također u materijalu poziva opet nema naziva grada Ploča. Upravo na zadnjoj sjednici Županijske skupštine u prosincu 2013., potaknuta naznakama o realizaciji ideje TE na ugljen u Pločama, postavila sam vijećničko pitanje županu: „Je li u Županiji pokrenut postupak izmjene prostornoga plana koji bi se odnosio na gradnju TE na ugljen u Pločama?“

Evo (skraćenog) odgovora: „U Dubrovačko neretvanskoj županiji NIJE pokrenut postupak izmjene prostornog plana koji bi se odnosio na gradnju TE na ugljen u Pločama. Napominjemo da PP DNŽ nije planirana lokacija TE na području Grada Ploča…… Strategijom prostornog uređenja određene su moguće lokacije termoelektrana na području Grada Ploča: lokacija Dobrogošće za kombi elektranu na prirodni plin, te lokacija unutar luke Ploče(kanal Vlaška) za elektranu na ukapljeni plin i tekuće gorivo.“

Pa sad vi meni recite tko je ovdje lud, tko zbunjen, a tko normalan? Istina o TE Ploče na ugljen MORA izaći na vidjelo, i narod mora (po Aarhuskoj konvenciji i Zakonu o pravu na pristup informacijama, NN 25/13.) znati istinu. Tko je ovdje inicijativa, a tko samo potpora? Podsjećam narod Neretvanski na (sada politički upokojenog) Čačića, koji se onako bahato i s visine odnosio prema nama u Neretvi i našim zahtjevima vezanim uz Gornje horizonte. Pretprošle godine, u jednom razgovoru za Slobodnu Dalmaciju sam rekla: Čačić je samo prolazna elementarna nepogoda, a Neretva je vječna, i mi je ne damo!Neretva je tu, a gdje je sada on? I opet kažem: svi ste vi inicijatori, lokatori, lobisti, potporisti, ministri, Vrdoljaci, i ja, i svi mi – samo mala, prolazna zrna u mozaiku života, a Neretva je vječna, i opet vam je ne damo! Sačuvat ćemo je za mlada neretvanska pokoljenja, da u njoj i uz nju, grade, rade i žive ono što oni budu trebali i željeli kao što su to vjekovima činili njihovi preci. Neretva je njihova, nije ni vaša, ni moja. Uostalom, jeste li ih pitali? Ja jesam!!!

 

Ana Musa

lijepa-nasa.bloger.hr

Skenirana točka dnevnog reda na slici: