Aktualno Politika i gospodarstvo

Apliciranje projektnih ideja na natječaje donosi rezultate

U prošloj godini Grad Ploče aplicirao je na razne natječaje, te svoje projektne ideje kandidirao za dodjelu sredstava temeljem raznih ponuđenih Programa.

„Razvoj poslovnog turizma u Pločama“ naziv je projekta koji je prijavljen na natječaj Ministarstva turizma RH. Na natječaje istoga Ministarstva apliciran je i projekt interaktivnog turističkog vodiča Grada Ploča „Ploče Virtual Tour“.

Grad Ploče je za treći krug apliciranja na IPA Hrvatska-Bosna i Hercegovina kandidirao i ideju formiranja „Neretva Visitors Centra“, a prihvaćanjem iste poboljšala bi se promocija neretvanskog sportsko-rekreativnog turizma iskoristili izvrsni potencijali za prekograničnu suradnju (Maraton lađa,Dječja utrka trupa, natjecanja u kite surfingu, natjecanja u podvodnom šahu..). Prihvaćanjem ove ideje Gradu Pločama svakako bi osigurao opstanak nekih već tradicionalnih manifestacija na području Grada, te njihovo održavanje ne bi došlo u pitanje zbog sve teže situacije sredstava izdvojenih za društvene djelatnosti.


Aplicirana je i ideja Centra za intermodalni transport, ali i ideja Biciklističke staze Ploče-Međugorje.

Nekoliko ideja aplicirano je i na natječaje Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa.

Grad Ploče je nekoliko svojih projektnih ideja prijavio uz partnerstvo Dubrovačko-neretvanske županije i to Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije:„Mrežni inkubator DNŽ u Pločama i Dubrovniku“ i „Povezivanje potreba poduzetništva s obrazovnim sistemom na strukovnoj razini“.

Deset projektnih ideja aplicirano je i Ministarstvu poljoprivrede čiji bi prolazak uvelike olakšao planirane radnje.

Ministarstvu kulture RH po Pozivu za predlaganje programa javnih potreba u kulturi RH za 2014.godinu Grad Ploče aplicirao je održavanje koncerte klasične glazbe u koncertnoj sezoni 2014 u sklopu Pločanskog ljeta.

Odgovori na prijavljene projekte stižu, pa je tako u postupku bagatelna nabava za modernizaciju javne rasvjete primjenom mjera energetske učinkovitosti i zaštite od svjetlosnog onečišćenja u ulicama A.G.Matoša i Obali hrvatskih branitelja. Procijenjena vrijednost ovih radova iznosi 176 tisuća kuna, a ovaj projekt kojeg dijelom financira i Grad Ploče, apliciran je Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

 

Tekst i ilustracija: www.ploce.hr