Politika

Dubrovačko-neretvanska županija započinje sa zaštitom meda

med i pčele by www.freepix4all.com

Župan Nikola Dobroslavić i suradnici održali su radni sastanak s predstavnicima pčelarskih udruga iz Metkovića, Ploča, Konavala, Župe Dubrovačke, Dubrovačkog Primorja, Opuzena, Pelješca, otoka Korčule, predstavnikom Ministarstva poljoprivrede Borisom Golobom i profesorom s Agronomskog fakulteta u Zagrebu Draganom Bubalom.
Na sastanku se razgovaralo o zaštiti pčelinjih proizvoda, te problemu nemogućnosti provoza pčela preko Neumskog koridora.
Tom prigodom, predstavnici Ministarstva poljoprivrede i Agronomskog fakulteta izložili su dosadašnja istraživanja i radnje o mogućnostima zaštite različitih vrsta meda na nacionalnoj i Europskoj razini, te je dogovoreno sudjelovanje zajednice pčelarskih udruga Dubrovačko-neretvanske županije u projektu zaštite dalmatinskog meda.
” Projekt zaštite oznakom izvornosti ili oznakom zemljopisnog podrijetla vrijedan 750.000 kn u prvoj fazi za četiri dalmatinske županije sufinancirat će Dubrovačko-neretvanska županija.” – rekao je župan Dobroslavić.
Dodatno se na sastanku razmatrala i mogućnost zaštite pojedinih vrsta meda oznakom robne marke „Dubrovački med“ te je s predstavnicima pčelarskih udruga usuglašena potreba anketiranja članstva udruge u svrhu iskazivanja interesa za registracijom i takve robne marke na nacionalnom nivou.
Predsjednik krovne udruge koja okuplja sve pčelare na području Dubrovačko-neretvanske županije izložio je i problem tranzita pčela kroz Neumski koridor. Prolaz kroz Neum je vrlo važan jer omogućuje prihvatljivo seljenje pčela što trajektnim linijama nije izvedivo. U transportu trajektom često se događaju gušenja pčela i gubitak izletnica, a rezultati su manja proizvodnja meda od moguće i prestanak seljenja pčela u vlasništvu pčelara iz Konavala, Župe Dubrovačke, Primorja, Pelješca i Korčule.
Hrvatski pčelarski savez obratio se i Carinskoj upravi i zastupnicima Republike Hrvatske u Europskom parlamentu u svezi ovog problema koji proizlazi iz carinske, veterinarske i ostale regulative pri prijevozu živih životinja preko graničnih prijelaza, odnosno iz trećih zemalja u Europske unije.

Tekst: www.dubrovacki.hr
Foto: www.freepix4all.com

Možda ti se sviđa

Politika

PROMJENA VLASTI – PREDUVJET NAPRETKA

Jednostranački sustav gospodarstvo u Pločama je doveo do potpunoga kolapsa – ističu predstavnici HNS-a, HSLS-a i LS-a – Unatoč pozivima,
RO-RO terminal
Politika

INVESTICIJSKI ZAHVAT LUČKE UPRAVE PLOČE: Putnički i teretni terminal

U okviru opsežnih investicijskih aktivnosti koje Lučka Uprava Ploče provodi značajno mjesto pripada gradnji suvremenog RO-RO terminala za međunarodni teretni