Sponzorirani članak

RAZGOVOR S POVODOM Ante Marević: Staševica zaslužuje više i bolje

Razgovarali smo sa kandidatom koalicije #bolje. Antom Marevićem, dobro poznatim Staševčaninom koji se kandidirao kao nositelj liste SDP-a i HSS-a za predstojeće izbore za članove vijeća Mjesnih odbora Grada Ploča. Povod su pojedini medijski napisi, koji su se pojavili u trenutku kad je Marević objavio kandidaturu, o navodnom fiktivnom mjestu prebivališta. Upitali smo Antu za komentar o tim predizbornim “igricama” kojih nisu lišeni ni ovi izbori za vijeća Mjesnih odbora.

“Istina je da sam, kako politički oponenti kažu, na svojoj adresi vrlo rijetko. Kažem vrlo rijetko jer sam veći dio svog vremena u vinogradu oko kojeg, pogotovo u proljeće, ima zaista puno posla. Ti isti oponenti, bojim se, o vinogradarstvu i općenito o poljoprivredi znaju vrlo malo ili nimalo.

Ante, idemo u glavu, koji su vaši motivi za kandidaturu? Zašto ste se kandidrali za glavara? I u slučaju eventualnog uspjeha koji su vam planovi, koje projekte planirate provesti /gurati u prvoj godini mandata?


“Zašto sam se kandidirao za glavara? Odgovor je vrlo jednostavan, nisam zadovoljan stanjem u Staševici, odnosno angažmanom i aktivnostima predsjednika MO Staševica u proteklom razdoblju, aktivnosti su u najmanju ruku, jalove. U prvom redu malo se radilo po unaprjeđenju stanja poljoprivrede i poboljšanja statusa poljoprivrednika u selu Staševica. S druge strane, kako očekivati od nekoga tko uopće ne razumije problematiku poljoprivrede, da isto obavlja na adekvatan način. Promjenom izvršne vlasti u Gradu Ploče, shvatio sam kako će se otvoriti dodatni prostor za razvojne projekte, a ne populističke kao što je do tada bilo. Izvršnoj sam vlasti prezentirao svoju viziju Staševice, naišao na apsolutnu podršku i odlučio se kandidirati. Iz moje perspektive, razvoj poljoprivrede na Staševici ima primat. Kada pričamo o poljoprivrednoj proizvodnji, u prvom redu vinogradarstvu i vinarstvu, vrlo je bitno napomenuti kako vinari od sirovine iz polja Jezero proizvode vrhunska vina, ali su ti vinari sa područja grada Vrgorca.

Staševica ima bogatu kulturu vinogradarstva i s pravom mogu reći da Staševčani „znaju znanje“ kad je u pitanju vinogradarstvo, uostalom na mojoj je listi i Đani Sikirić, progresivni poljoprivrednik, čovjek koji može svima koji za vinogradarstvo i od vinogradarstva žive, biti uzor, ali priču o vinarstvu tek treba započeti. Isto planiram napraviti kroz organiziranje edukacija o vinarstvu, tj. planiram dovesti ljude na Staševicu koji će svoja stručna znanja prenijeti vinogradarima, motivirati ih da zaokruže svoju proizvodnju i dodatno zarade, odnosno dodatno naplate svoj težački rad u vinogradu.

Isto tako planiram pokrenuti osnivanje poljoprivredne zadruge na Staševici, opet u cilju da Staševčani imaju pristup jeftinijem repromaterijalu, a s druge strane, da imaju jedinstven nastup na tržištu.

Tradiciju poljoprivredne proizvodnje, prvenstveno vinogradarstva, i prirodnih ljepota kojima Staševica obiluje, treba valorizirati kroz razvoj ruralnog turizma, obilježiti vinske ceste, organizirati biciklističke, buggy i quad ture, …, ponuditi dodatni sadržaj turistima kojima više nije dovoljno imati sunce i more, a Staševicu pozicionirati na mapi ruralnog turizma, dati joj mjesto koje zaslužuje.

Uz gore navedene ideje, planiram provesti još neke projekte usko vezane uz poljoprivredu i još neke projekte koji su vrlo bitni za Staševicu, Staševčanke i Staševčane:

 • Sanacija poljskih puteva,

 • Postavljanje pumpe za vodu za nalijevanje prskalica,

 • Asfaltiranje dijela puta prema Bristi, od ulaza do novog puta,

 • Sanacija bućališta u Mateljskoj luci i uređenje okoliša,

 • Završetak mrtvačnice Jezerac,

 • Završetak mrtvačnice Međublace (fasada i unutarnje uređenje),

 • Organizacija manifestacije Sv. Staš i organizacija malonogometnog turnira,

 • Izrada projektne dokumentacije za Dječji vrtić,

 • Izrada projektne dokumentacije za nogostup od OŠ Staševica do kraja naselja prema Draževitićima (Put II. dalmatinske brigade),

 • Izrada projektne dokumentacije za nogostup od Staševice prema Spilicama (Put II. dalmatinske brigade),

 • Uređenje dječjeg igrališta na Staševici,

 • Postavljanje rasvjete u Ulici Petra Kežića i postavljanje rasvjete prema Draževitićima (Put II. dalmatinske brigade),

 • Brojni drugi projekti.

Sve ove projekte neće biti moguće provesti bez suradnje s Gradom Ploče, stoga od izvršne vlasti u Gradu očekujem maksimalnu suradnju na zadovoljstvo svih stanovnika Staševice. Moram napomenuti kako se većina nabrojanih projekata nalazi u proračunu Grada Ploča kojega sadašnji predsjednik MO Staševica skupa s HDZ-om nije podržao”.

Prilično ambiciozan plan i ideje.. Imate li neku poruku za svoje mještane?

Pozivam Staševčanke i Staševčane da mi ukažu povjerenje koje ću svojim radom zasigurno opravdati. Izađite na izbore u nedjelju i zaokružite listu br. 2.  koalicije SDP i HSS #bolje.