Sponzorirani članak

PREDSTAVLJAMO „Charamangu“- novi brend doline Neretve!

Dolina Neretve poznata je kao kraj s vrhunskim delicijama, a Neretvani kao ljudi koji vole “ljuto”. Ne slučajno, u posljednje vrijeme, na stolovima Neretvana sve se češće može vidjeti Charamanga – ljuti umak OPG- a Milena Ćelić, koji polako, ali sigurno postaje poznat i izvan neretvanskog kraja.

Tvorac ovoga novog neretvanskog brenda je mladi kuhar Mijo Ćelić koji je ideju dobio prije nekoliko godina, kada je odlučio da svoj život želi provesti upravo u Metkoviću. Kao spoj truda, marljivog rada i poduzetnog duha nastala je upravo Charamanga.

„Život kuhara često zna biti težak u smislu odvajanja od obitelji, a ja svoj život nisam tako isplanirao. Dok sam bio mlađi, radio sam sezonski i na brodu te mi je to bilo u redu, ali svoju obitelj želio sam zasnovati samo ovdje, u Metkoviću. Tada sam odlučio da je vrijeme da počnem nešto raditi sam. Zapravo, dok sam radio u jednom hotelu, kuhao sam brudet i trebao mi je neki dodatak. I tako je nastao prvi umak- prva Charamanga napravljena na bazi octa i ljute paprike s malo meda, trava i šećera“, istaknuo je Mijo.


Prva Charamanga naišla je na izvrsne reakcije ljudi, a Mijo je ubrzo shvatio da tržište traži još takvih začina. U svom opusu tako trenutno ima 5 različitih okusa umaka Charamanga, jedan suhi začin, jedan Aceto balsamico, blagi i ljuti sataraš te ljuti ajvar.

“U Metkoviću svi već znaju za Charamangu, Pločanima se tek trebam predstaviti. Iz tog razloga sam u suradnji sa Jurom iz pizzerije Oliva u Pločama dogovorio prodaju umaka u sklopu njegovog objekta. Dakle, dragi Pločani, od ponedjeljka svoje Charamange možete nabaviti u Olive!” – govori nam Mijo za Ploče Online

Svaki začini nosi ime po nekom od Mijinih prijatelja kuhara, a mogu se dodavati u baš sva tradicionalna i moderna jela.

„Svi umaci su gotovi i služe kao dodatak jelu. Charamanga obična služi za sve, ali „ubija“ uz tripice, grah, gulaš i takva jela. „Dotur“ se radi od suhe smokve i višnje iz rakije te je dobar za roštilj.  „Bajto“ se radi od mrkve, komorača i tekućeg dima te je dobar za tortilje ili za jela koja dolaze iz azijske ili meksičke kuhinje. „Barba“ se radi od bosiljka i rajčice te ide jako dobro uz pizzu. „Gigec“ je pravi neretvanski začin od mandarine i cimeta, a ide dobro uz pečenu piletinu, pull and pork te za jela iz pećnice kojima daje notu svježine. Uz umake, imamo i „Giovanni“- suhi začin za kuhanje napravljen od vriska, matičnjaka, kadulje, suhe mente, krupne soli i ljute paprike te Aceto balsamico “Lipa Kate”. Naravno, tu su i “John”, “Rodjak” i “Divlji”, ljuti i blagi sataraš te ljuti ajvar“, naglašava Mijo.

Pitali smo Miju koja je tajna Charamange? U čemu je stvar da se ljudima toliko svidjela “na prvu”?

Vrijeme pripreme njegove Charamange je godinu i pol, a proces uključuje pripremu sastojaka, kuhanje te dodatno kuhanje sa začinima. Kuharska tajna Charamange je, ističe Mijo, u octu.

„Čovjek koji ne zna napraviti vino ne zna napraviti ni kvasinu. To je moje mišljenje. Uz ocat, Charamanga je posebna po dodatnim aromatima. Idealna je za sve prigode jer ljudi pomoću nje, po svome guštu mogu odrediti ljutinu svakog jela“, ističe Mijo.

Charamanga je dokaz da se trud uvijek isplati, tako da se može pronaći u mnogim neretvanskim restoranima i hotelima, a uskoro će biti i na policama lokalnih trgovina. Može se degustirati i kupiti i izravno u OPG- u, u kojem će, sigurni smo, uskoro biti još novih, različitih umaka i začina.

Možda ti se sviđa

Sponzorirani članak

VALENTINOVO U OPTICI VAN GOGH: Do sedamdeset posto popusta za sve zaljubljene Pločane

Bliži se Valentinovo, dan zaljubljenih posvećen izražavanju ljubavi voljenoj osobi. To je ujedno i dan kada nastojimo svojim voljenima pokloniti
mia franić by željko šunjić
Sponzorirani članak

Atraktivna ljepotica plijenila pažnju na splitskim ulicama

Najljepša Hrvatica po mišljenju časopisa Globus za 2011. godinu, Mia Franić ovih dana neumorno radi. Spoj ljepote i pameti omogućio