Sponzorirani članak

Optika Van Gogh: Nositi naočale ili kontaktne leće?

Svi mi koji nosimo naočale sigurno smo razmišljali o kontaktnim lećama, trebamo li ih te koje su njihove prednosti i mane.

S tim u vezi razgovarali smo s optometristicom Zrinkom Ivušić iz optike Van Gogh:

Što su to kontaktne leće?
Kontaktne leće su optička pomagala koja korigiraju refrakcijsku pogrešku, a predviđene su da se prislone odnosno stave direktno na oko.


Jedan od glavnih zadataka kontaktne leće je korekcija vida , odnosno ispravljanje kratkovidnosti, dalekovidnosti, ali i astigmatizma. Izrađene su od raznih vrsta materijala (plastike i silikona), također postoje različite leće raspoložive za razne potrebe ovisno o Vašim očima i Vašem stilu života.

Često smo svjedoci glasnih razmišljanja ljudi koji govore da nisu u stanju ili ne mogu nositi kontaktne leće?
Tehnologija izuzetno napreduje te je došlo do velikih poboljšanja u kvaliteti i dizajnu proizvoda, tako da danas gotovo svatko može nositi kontaktne leće.  Na primjer, tu su sada i multifokalne kontaktne leće za pacijente s presbiopijom i meke leće koje korigiraju astigmatizam.

Može li nam kontaktna leća pobjeći iz oka?
Teško, kontaknta leća je tako dizajnirana da služi svrsi.

Naime, postoji tanka membrana (spojnica) koja povezuje unutrašnjost vaših vjeđa te fizički onemogućuje bježanje leće iza oka.

Može li nošenje kontaktnih leća uzrokovati neke probleme?
Svakako potrebno je napomenuti da je higijena  jako bitna pa u principu, ako je pacijent savjestan i pridržava se uputstava i higijenskih propisa, takvi slučajevi su rijetkost.

U optikama Van Gogh smo fokusirani na kvalitetu i udobnost pa našim pacijentima nudimo po mnogima najbolje kontaknte leće marke Clariti i Bioclear, a od tekućina Sinergi.

Koristite li naočale ili kontaktne leće, što preporučujete?
Sa stajališta naše struke, naočale i kontaktne leće pružaju precizan i čist vid neovisno o tome jeste li dalekovidni ili kratkovidni.

Neke osobe zbog same pomisli da moraju stavljati nešto u oči odabiru naočale. S druge strane, ako netko više želi izgledati prirodno ili se bavi sportom, naočale mu mogu stvarati estetske i funkcionalne poteškoće.

Međutim, danas kada je suvremena tehnologija u mogućnosti napraviti kvalitetne i sigurne kontaktne leće te s druge strane naočale koje svojim dizajnom i ljepotom više nisu samo ortopetsko pomagalo već predstavljaju bitan modni dodatak, naša preporuka je vrlo jednostavna;

Najbolje je po potrebi i zahtjevu posla kombinirati i naočale i kontaktne leće.

 

Naši sugrađani besplatne preglede vidne oštrine mogu napraviti u optici Van Gogh, a predbilježbe su na tel  020/670-754.