Sponzorirani članak

KREŠIMIR KURAN: Restart koalicija ima plan kako povećati poljoprivrednu proizvodnju

Kandidat Restart koalicije u 10. izbornoj jedinici, Krešimir Kuran, osvrnuo se na problematiku poljoprivredne proizvodnje u Hrvatskoj i predstavio Plan koji Restart koalicija misli ostvariti ako pobjede na predstojećim Parlamentarnim izborima koji se održavaju u nedjelju, 5. srpnja.

“U dvadeset godina prepolovljena je poljoprivredna proizvodnja u RH. Uz oko tri milijarde kuna potpora 2000. godine ostvarili smo proizvodnju od gotovo 30 milijardi kuna, ove godine vrijednost proizvodnje se procjenjuje na oko 17 milijardi uz 6 milijardi potpore.

Apsurdno je da dvadeset godina kasnije proizvodimo gotovo dvostruko manje, a više ulažemo. Udio potpora je 2000. iznosio oko 9% dok je danas više od 35% cjelokupne proizvodnje. Za očekivati bi bilo da ako više ulažemo imamo i veću proizvodnju, ali to kod nas nije tako, očito „djelovanje“ Josipe Rimac i poticaja za pašnjake nije iznimka već pravilo.


Restart koalicija ima plan kako ostvariti bolju konkurentnost hrvatske poljoprivrede i povećati poljoprivrednu proizvodnju.

  1. Isplaćivat ćemo 20% veće izravne potpore i to pet mjeseci prije nego što je to sada. Time ćemo naše poljoprivrednike dovesti na istu razinu sa svim poljoprivrednicima u Europskoj uniji jer ćemo im pomoći oko pripreme poljoprivredne proizvodnje, odnosno sjetve.
  2. Povući ćemo raspoloživ EU novac namijenjen poljoprivredi i ribarstvu.
  3. Smanjiti ćemo stopu PDV-a na repromaterijal s 13% na 5% kako ga naši poljoprivrednici više ne bi bili prisiljeni kupovati u susjednim zemljama, već će ga moći kupiti po nižim cijenama u Hrvatskoj.
  4. Donijet ćemo novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu kojim se mora omogućiti domicilnim malim i srednjim OPG-ovima prvenstvo zakupa, a zakup se mora odvijati po transparentnim i objektivnim kriterijima. Sadašnji zakon je loš i ne provodi se. Raspolaganje zemljištem potrebno je vratiti pod neovisnu agenciju na državnoj razini, čime ćemo postići brže i transparentnije davanje zemljišta u zakup ili prodaju. Raditi ćemo na aktiviranju zapuštenog i neobrađenog zemljišta
  5. Povezat ćemo sve javne institucije u nadležnosti Ministarstva poljoprivrede kako bi se optimiziralo njihovo poslovanje i kako bi postale učinkovitiji javni servis našim poljoprivrednicima, a broj državnih dužnosnika ćemo smanjiti sa sadašnjih 14 na 7.
  6. Provest ćemo novi model sustava potpora s naglaskom na male i srednje OPG-ove, razvijati kratke opskrbne lance za naše poljoprivrednike i poticati njihovo udruživanje u zadruge kako bi bili što konkurentniji te putem fonda za ruralni razvoj omogućiti istima izgradnju poljoprivredne infrastrukture (farmi, skladišta, sušara i sl.). Na ovaj način će se postići povezivanje malih poljoprivrednika, jeftinija nabava repromaterijala, olakšan plasman roba.
  7. Ukinuti ćemo članarinu za Hrvatsku poljoprivrednu komoru. Država mora biti partner poljoprivredi – sustav kontrole mora biti utemeljen na prevenciji po principu: prvo upozorenje, a tek kod ponavljanja prijestupa slijedi kazna.
  8. Organizirati ćemo sustav aktivnog praćenja i analize učinaka poticajnih mjera zajedničke poljoprivredne politike u svrhu poboljšanja stanja u budućim programskim razdobljima. Želimo razvoj modernog, tehnološki inovativnog, konkurentnog i prilagodljivog poljoprivrednog, prehrambeno-prerađivačkog, ribarskog, vodnog i šumarskog sektora utemeljenog na standardima sigurnosti hrane, načelima zaštite okoliša i prirodnih resursa, uklopljenog u očuvana ruralna područja i običaje tradicijskih vrijednosti hrvatskog sela. Naše mjere će zaustaviti negativne trendove i biti u funkciji unapređenja životnih, radnih i socijalnih uvjeta prije svega onih koji žive na selu.
  9. Donijet ćemo Strategiju razvoja poljoprivrede.

Ako želiš kvalitetniju poljoprivredu izađi i promijeni, biraj Restart koaliciju, biraj listu broj 13!”

Možda ti se sviđa

Sponzorirani članak

VALENTINOVO U OPTICI VAN GOGH: Do sedamdeset posto popusta za sve zaljubljene Pločane

Bliži se Valentinovo, dan zaljubljenih posvećen izražavanju ljubavi voljenoj osobi. To je ujedno i dan kada nastojimo svojim voljenima pokloniti
mia franić by željko šunjić
Sponzorirani članak

Atraktivna ljepotica plijenila pažnju na splitskim ulicama

Najljepša Hrvatica po mišljenju časopisa Globus za 2011. godinu, Mia Franić ovih dana neumorno radi. Spoj ljepote i pameti omogućio