Luka Ploče

VTTI i ENNA potpisali sporazum o zajedničkom ulaganju u Luci Ploče

Energia naturalis (ENNA), regionalna energetska kompanija u privatnom hrvatskom vlasništvu, i VTTI, jedan od najvećih operatora i vlasnika terminala za skladištenje naftnih derivata u svijetu, potpisali su Sporazum o zajedničkom ulaganju u razvoj terminala za skladištenje i pretovar naftnih derivata u Luci Ploče.

Radi se o jednoj od najvećih privatnih investicija u Republici Hrvatskoj čiji je planirani iznos 135 milijuna eura. Prvu fazu projekta dovršila je ENNA uloživši 170 milijuna kuna u proteklih godinu i pol.

Distribucija naftnih derivata kroz terminal u Pločama ublažit će ograničenja koja postoje vezano uz infrastrukturu distribucije naftnih derivata i ukapljenog naftnog plina (UNP) za cijelu regiju te značajno doprinijeti energetskoj neovisnosti RH. Nakon završetka radova, novi terminal će omogućiti jeftiniji i sigurniji uvoz naftnih derivata i UNP-a morskim putem te distribuciju naftnih proizvoda na brojna tržišta jugoistočne Europe.


Dolazak partnera kao što je VTTI u Republiku Hrvatsku jasan je znak najvećim svjetskim investitorima da u Hrvatskoj mogu naći ozbiljne partnere te ući u veliki projekt.

Gradnja suvremene luke pokreće razvoj cijeloga područja, koje novim zapošljavanjem i novim projektima stvara perspektivu budućega razvoja.

Foto: adriatictankterminal.com
Tekst: nezavisni.hr