Luka Ploče

UZ STIMULATIVNE OTPREMNINE: Luka Ploče d.d. pokrenula proces smanjenja broja radnika

foto: Luka Ploče dd

Ploče, 15. prosinca 2020. – Uprava tvrtke Luka Ploče d.d. okončala je postupak savjetovanja s Radničkim vijećem o utvrđivanju kolektivnog viška radnika. Pribavljene su sve potrebne suglasnosti te je započeo postupak otkazivanja ugovora o radu za ukupno 41 radnika.

Značajno smanjen obujam poslovanja uslijed gospodarskih i lokacijskih uvjeta (gašenje partnera iz BiH) te izvanredne situacije uzrokovane pandemijom Covid-19, iziskuje smanjenje troškova poslovanja i provođenje organizacijskih promjena radi usklađivanja broja radnika sa strukturom i veličinom poslovne aktivnosti društva. Organizaciju društva i broj radnika potrebno je prilagoditi novim uvjetima, stoga je poslodavac prisiljen pristupiti racionalizaciji troškova i smanjenju broja izvršitelja kako bi stvorio uvjete za financijsku likvidnost daljnjeg poslovanja društva.

Sa socijalnim partnerima i radnicima Uprava Luke Ploče d.d. komunicira redovno i konstruktivno. Zahvaljujući takvom pristupu osigurano je pozitivno ozračje i visoka razina suglasnosti u postupku otkazivanja ugovora o radu.


Proces smanjenja broja radnika bit će okončan u roku od 4 mjeseca.
Poslodavac je odlučio primijeniti stimulativni način obračuna otpremnina.