Luka Ploče

U sklopu Luke Ploče počinje Škola jedrenja

Grupa Luka Ploče je, uz druge manje sponzore, od samih početaka podržavala rad i razvoj jedriličarskih sportova i manifestacija. Ta podrška je bila kroz sponzorstva i ustupanje plovila i ljudstva koji su i fizičkim radom aktivno sudjelovali u pripremi i organizaciji natjecanja.

Grad Ploče kao primorski grad, jedan je od rijetkih koji nema posebno razvijen segment sportova na vodi i svaki pokušaj revitalizacije je uvijek dobro došao i poželjan, posebno ako dolazi od jednog vodećih gospodarskih subjekata u Dalmaciji, što Luka Ploče svakako jeste.

Gledajući malo u prošlost, 2004.godine jedrenje na dasci bio je nepoznat sport u našim krajevima kojim se je bavilo par lokalnih rekreativaca. Upornim radom, promoviranjem Ušća kroz organizacije regata, dovođenjem poznatih svjetskih natjecatelja zasigurno smo u mnogome pridonijeli promoviranju Ušća Neretve kao jednog od najatraktivnijih destinacija za bavljenje jedrenjem i zmajarenjm na dasci.


Da smo destinacija koja je iznimno pogodna i zanimljiva za razvoj jedriličarskih sportova govori i činjenica da je Ušće Neretve u svega 10ak godina od potpune nepoznanice postala jedna od najpoznatijih destinacija Kitesurfinga i Windsurfinga.

Plod 15 godine duge uspješne suradnje Luke Ploče i entuzijasta sportova na vodi tj., jedrenja te svih dosad postignutih rezultata, o kojima će posebno biti riječ, je i pokretanje škole jedrenja. Škola jedrenja novi je projekt kojim će se popularizirati jedrenje na području Grada Ploča i to u svim dobnim skupinama od djece do odraslih, te će se podići kvaliteta ponude sportova i rekreacije, a time i kvalitete življenja u Gradu. Iz tog razloga, Luka Ploče je nabavila Beneteau Firts 18 – Seascape 18, malu jedrilicu koja svojim moćnim modernim oblikom trupa i balastnom kobilicom osigurava upravljivu, uzbudljivu i zabavnu platformu za svakoga – od početnika, obiteljskih posada do natjecatelja i olimpijskih jedriličara.

Da se radi o zaista izvanrednom proizvodu govori u prilog nekoliko činjenica:

  1.  Nagrade za European Yacht of the year 2010.g., Sailing Worlg Boat of the year 2016.g. te Winner Saili best boats 2016.g.,
  2.  S više od 400 brodova i 6 službenih nacionalnih prvenstava ovo je jedna od najbržerastućih klasa u Europi.
  3.  Seascape je brand koji je nastao u Sloveniji, a prošle godine ih je akviziralo najveće svijetsko brodogradilište brodova za rekreaciju Beneteau te su ih uvrstili u svoju gamu First brzih jedrilica.

Dodatna pogodnost ove jedrilice je uvlačiva kobilica pa mogu pristati direktno na plaže (npr. Ušće Neretve, uvalice po Pelješcu i Hvaru te na plaže mjesta duž Makarske rivijere. Te visina jarbola koja im omogućava plovljenje Neretvom sve do Luke Metković.

First 18 se pokazao kao odlična rekreativno-sportska platforma za stvaranje subkulture jedriličara koji zajedno jedre, uživaju u avanturama i natjecanjima. Time se je stvorilo mlado tržište koje ima velik potencijal širenja u zemljama našeg okruženja iz razloga što performanse ozbiljnog takmičarskog jedrenja pakira u financijski pristupačan format.

U nastavku donosimo okvirno program škole jedrenja:
  • 2 puta tjedno po 2 sata uglavnom u prijepodnevnim satima (po slabijemu vjetru)
  • 4 djece na brodu i učitelj
  • komercijalna mjesečna članarina 500 kn, subvencija Grupe Luka Ploče – 16 djece mjesečno.
DNEVNI I POLUDNEVNI IZLETI – ŠKOLA JEDRENJA
  • Dnevno jedrenje (8 sati ) 1000 kn dan
  • Poludnevno jedrenje (4 sata u jutro ili popodne) 600 kn

(u cijenu su uključeni troškovi goriva pomoćnog motora, nisu uključeni troškovi skippera-učitelja jedrenja).

Za sve detaljne informacije i prijave možete se javiti na tmarinovic@plocesailing.com ili broj 099 815 2981 (Teo Marinović)

Tekst i foto: Luka Ploče dd