Luka Ploče

U prvih 6 mjeseci ove godine, promet manji, prihodi veći

Promet preko luke Ploče u prvih šest mjeseci ove godine iznosio je gotovo 2,6 milijuna tona, ili 11 posto manje u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje (2,9 milijuna tona), stoji u nerevidiranom nekonsolidiranom izvještaju Luka Ploče d.d. objavljenom na Zagrebačkoj burzi. Razlog je pad prometa rasutih tereta od 19 posto u odnosu na prvo polugodište lani.


Rusko-ukrajinska kriza tijekom 2022. godine donijela je pozitivne efekte za poslovanje Društva uslijed poremećaja globalnih logističkih tokova, koji su i dalje prisutni u 2023. godini ali u manjoj mjeri. Naime, sjeverne luke su postale zagušene, a Crno more koje je u blizini ratnog područja je uzrokovalo poskupljenje osiguranja za brodove, što je doprinjelo poskupljenju logistike u tom pravcu, uz prisutnu obilnu zatrpanost. Društvo ne obavlja financijske transakcije preko nijedne ruske financijske institucije. Ukupan promet Društva je i dalje veći nego promet prije krize (porast od 58 posto kad se usporedi s istim razdobljem u 2021. godini).

Iako promet bilježi pad od 11 posto u odnosu na prethodnu godinu, prihodi od prodaje lučkih usluga koji iznose preko 18 milijuna eura, bilježe porast u odnosu na isto razdoblje prošle godine (16,3 milijuna eura), zbog porasta prihoda od skladištarine. Dobit prije poreza u prvih šest mjeseci tekuće godine je iznosila 7,15 milijuna eura, što je povećanje od 12 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine kada je iznosila 5,89 milijuna eura.

U izvještaju također stoji da je vidljiv porast broja zaposlenih s 400 na 412 uspoređujući isto razdoblje tekuće i prethodne godine. Povećan je trošak zaposlenih za sedam posto u promatranom razdoblju. Prosječna bruto plaća iznosi 1.592 eura u promatranom razdoblju, a u istom razdoblju prethodne godine iznosila je 1.455 eura, što ukazuje na porast prosječnih plaća za 9,4 posto u promatranom razdoblju.

Izvor: Dubrovački vjesnik

Foto: Ploče Online

Možda ti se sviđa

Luka Ploče

Luka Ploče d.d. otvorila račun na Facebooku

Luka Ploče d.d. je danas obavijestila da je na najpopularnijoj društvenoj mreži, facebooku otvorila svoje službene stranice. Prateći trendove, Luka
Luka Ploče

Luka Ploče organizirala iskrcaj 80 Hyundai strojeva

Luka Ploče organizirala je iskrcaj ukupno 80 Hyundai strojeva- rovokopača i utovarivača za tvrtku Lager, što je najveća pojedinačna isporuka