Luka Ploče

U Ploče stigao kineski brod s ključnim dijelovima za Pelješki most, putovao je mjesec dana

U Luku Ploče jučer je iz Kine stigao brod s novom isporukom segmenata čelične rasponske konstrukcije za Pelješki most. Nakon prolaska carinske procedure, brod će se uputiti na gradilište mosta. Radi se o trećoj isporuci segmenata iz kineskih pogona za gradilište mosta u Hrvatsku, a ovaj put je brodom AAL Shanghai iz Nantonga Ploče stiglo 15 novih dijelova budućeg mosta.

Brod je na put iz Kine krenuo točno prije mjesec dana. U Hrvatskim cestama kažu da je nova isporuka segmenata iz Kine ukupne težine oko 4300 tona te da je stiglo 12 segmenata predviđenih za raspon oko centralnih stupova duljine 12 metara i tri segmenta za rubne raspone duljine čak 52 metra. Na gradilište Pelješkog mosta u listopadu je s 13 segmenata iz Kine stigao brod Pacific Alert, a ti dijelovi su bili ukupno teški 3840 tona.

U veljači pak ove godine stigla je prva pošiljka segmenata, tad je na brodu Da Yu Xia stiglo njih 29. Tako je dosad iz Kine u Hrvatsku stigla 52 od ukupno 165 segmenata rasponske čelične konstrukcije za Pelješki most. U HC-u kažu da su preostale još dvije isporuke čeličnih segmenata iz Kine, s planiranim dolaskom iduće godine. Zbog pandemije koronavirusa proizvodnja segmenata u pogonima u Kini jedno vrijeme je bila obustavljena pa je kasnila i isporuka novih dijelova na gradilište mosta. Usto, u Hrvatsku nisu mogli doći ni radnici iz Kine koji bi varili i spajali dijelove mosta.


No u Cestama ističu da su podmorski radovi na mostu završeni ranije te se u ovom trenutku izvode armirano betonski radovi na izradi pilona na šest centralnih stupova. Piloni se izvode odnosno betoniranju u 11 segmenata te je na stupovima S5,S6,S7 i S8 dosad izbetonirano šest segmenata dok su preostala dva stupna mjesta s pilonom S9 i S10 na segmentu manje odnosno na njih pet. U HC-u objašnjavaju da je završetak izrade pilona preduvjet za početak montaže čelične rasponske konstrukcije pod zategama, a što je prema planu predviđeno za početak iduće godine.

A nakon što je riješen problem s pilotom na stupnom mjestu 12, koji se savio uslijed zabijanja u stijenu pa je su morali zbog toga intervenirati ronioci, a taj problem se pokušao riješiti i miniranjem, u HC-u navode da su sad pri kraju radovi i na tom stupnom mjestu S12 i da su time završeni svi stupovi mosta. Što se tiče ostalih radova, u HC-u ističu montažu derrick kranova koji se sastavljaju na obali te zatim dizalicom montiraju na bazne segmente centralnih stupova.

Oni će služiti za podizanje budućih segmenata rasponske konstrukcije. Na gradilištu mosta trenutno radi 654 radnika, od čega je 154 tehničko osoblje. Radovi i na pristupnim cestama, mažu u HC-u, teku prema planu. Predviđeni završetak tih radova je ljeto 2022., no radovi na mostu će biti gotovi prije toga, ali puštanje u promet mosta neće čekati potpuni završetak pristupnih cesta. Naime, u HC-u objašnjavaju da se planira ipak ranije u promet pustiti prvi čvor na Pelješkoj strani – Brijesta, time bi i most Pelješac bio pušten u promet spajanjem na lokalnu cestu najranije u proljeće 2022.