Luka Ploče

U PLOČE DOPLOVIO KINESKI POTOPNI BROD S PILOTIMA ZA PELJEŠKI MOST

Kineski potopni brod Zhen Hua 7 stigao je u nedjelju ispred Luke Ploče. Na njemu se nalaze tri manja plovila i velika dizalica za postavljanje pilota koji će graditi most Pelješac. Također, sa strane broda nalaze se i dva pilota, koji će se ugraditi u temelje mosta.

U morsko dno u Pelješkom zaljevu bit će ukopano oko 130 njih različite dužine. Na putu za Hrvatsku sada su testni piloti dužine 127 metara i promjera 20 metara.

Cijevi će biti dovezene na poziciju gdje će biti stupovi mosta i potom spuštene u morsku dubinu. Prvo se zabijaju svojom težinom u dno, a potom se nabijaju do potrebne dubine. Za dio pilota na morskom dnu bit će izliveni betonski temelji. Na pilote se potom stavlja betonska naglavnica na koju se montiraju piloni mosta.


 

Kako bismo čitateljima objasnili razliku pilona i pilota, pozivamo da kliknete link na članak iz Jutarnjeg lista…

 

”Možemo vidjeti velik brod dug oko 240 metara. Na njemu su još manji brodovi, za izgradnju. Jedan od njih je brod za bušenje koji je najveći na svijetu”, rekao je Zhang Dong, predstavnik CRBC.

”Imamo i dva testna pilota. Jedan je dug 130 metara. To je najduži takav na svijetu. Imamo još petnaestak brodova koji će doći na gradilište do veljače iduće godine”, dodaje Dong.

Krajem siječnja tvrdi počet će pravi radovi. ”Na izgradnji mosta će sveukupno raditi oko 300 radnika. Neće svi početi raditi od iduće godine. Možda 2020. godine”, kaže Dong.

Prije radova na temeljima mosta će se izvesti zabijanje probnih pilota na kojima će biti provjerena adekvatnost odabrane opreme i potvrditi sve predviđene procedure kod izvedbe glavnih radova na temeljima, kažu u Hrvatskim cestama.

Radovi na zabijanju probnih pilota se očekuju u drugoj polovici siječnja 2019. Radovi na izradi temelja mosta se očekuje odmah po završetku izrade probnih pilota, dakle koncem siječnja 2019.

Probni piloti na gradilište stižu zajedno s plovnom opremom za zabijanje pilota, a dolazak se očekuje koncem ove ili početkom sljedeće godine, ovisno o vremenskim prilikama na plovnom putu.

A stanovnici juga Hrvatske morat će još pričekati do prve vožnje preko Pelješkog mosta. Vozili se ili hodali, mostom bi se trebalo moći prijeći tek 2021. I stajat će preko dvije milijarde kuna. Bez PDV-a.

 

foto: Denis Jerković/CROPIX