Luka Ploče

Terminal za rasute terete: uskoro se očekuje ugradnja prekrcajne opreme

Terminal za rasute terete, gledano tehnološki i financijski, zasigurno je najznačajniji podprojekt u sklopu realizacije Projekta integracije trgovine i transport, za koji je samo za izgradnju ugovoren iznos preko 400 milijuna kuna.

Njegova funkcija odnosi se na povećanje kapaciteta za rasute terete na više od 6 milijuna tona godišnje u konačnoj fazi te poboljšanje prekrcajne tehnologije, što će rezultirati porastom prometa u segmentu rasutih tereta. Samim tim povećat će se konkurentnost luke, kao i ekološki standardi rukovanja teretom te u konačnici omogućiti bolje pozicioniranje na tržištu, prema kojemu bi se prepoznao značaj luke Ploče u europskom poslovnom okruženju.

Gradi se na jugozapadnom dijelu luke na obali kanala Vlaška, a planirane su dvije faze izgradnje. Prva faza terminala gradi se s reduciranom prekrcajnom opremom kapaciteta 3,6 milijuna tona godišnje.


Konstrukcija pristaništa novog terminala za rasute terete predviđena je za mogućnost priveza brodova do 180 tisuća DWT (deadweight tonage – nosivosti). Pristanište je otvorena armirano-betonska konstrukcija duga 317,5 metara i 30 metara široka, s približno 56 metara dugim i 22 metara širokim pristupnim mostom koji povezuje pristanišnu konstrukciju sa skladišnom zonom.

Terminal za rasute terete predstavlja komponentu koja se realizira po principu javno-privatnog partnerstva između Lučke uprave Ploče i koncesionara Luke Ploče d.d. Sredinom 2016. je izgrađena infrastruktura, što je obveza Lučke uprave Ploče, dok se tijekom 2017. očekuje ugradnja prekrcajne opreme, što je obveza koncesionara i s kojom terminal postaje operativan.

Tekst i fotografije: www.ppa.hr

Možda ti se sviđa

Luka Ploče

Luka Ploče d.d. otvorila račun na Facebooku

Luka Ploče d.d. je danas obavijestila da je na najpopularnijoj društvenoj mreži, facebooku otvorila svoje službene stranice. Prateći trendove, Luka
Luka Ploče

Luka Ploče organizirala iskrcaj 80 Hyundai strojeva

Luka Ploče organizirala je iskrcaj ukupno 80 Hyundai strojeva- rovokopača i utovarivača za tvrtku Lager, što je najveća pojedinačna isporuka