Luka Ploče

Što će biti s Lukom Ploče nakon zatvaranja Aluminija, tvrtke koja im je osiguravala više od 50 posto prihoda

Urušavanje industrijskog diva Aluminij Mostar, odrazilo se i na poslovanje Luke Ploče. Gubitak je to jednog od značajnih partnera, od kojeg je samo u prošloj godini Luka zaradila polovinu ukupnih prihoda. Građani su ogorčeni, a vlast rezervirana.

Vizura grada Ploče odmah daje naslutiti da je ovo lučki grad. Generacije Pločana tu su provele svoj radni vijek, pa ne čudi to što su šokirani zbog gašenja Aluminij Mostara.

“Katastrofa! Evo ja radim u HŽ Cargu, mi smo bili vezani za Aluminijski kombinat, prevozili smo tu ginicu u Mostar. Ovo je političko pitanje, ništa drugo”, govori Vojislav Kulidžan iz Ploča.


Sličnog je mišljenja i njegov sugrađanin Vlado.

“Katastrofa za privredu Ploče, katastrofa za cijelu Luku Ploče”, kaže.

Iz Luke poručuju – razloga za brigu nema.

“Uprava Luke Ploče je početkom ove godine pokrenula niz aktivnosti kako bi pokrenula poslovanje i podigla promet u Luci Ploče. Dokaz tome je da je u prvih 6 mjeseci promet narastao za 15%”, govori za RTL Danas predsjednik uprave Luke Ploče d.d. Hrvoje Livaja.

Prošle je godine čak 50 posto ukupnih prihoda Luke Ploče ovisilo o suradnji s Alumnij Mostarom.

“Sve ono što će biti vezano uz raspetljavanje slučaja mostarskog Aluminija, dogodit će se u nekoliko sljedećih dana. U ovom trenutku, koje kakve insinuacije, mislim da je preuranjeno govoriti o tome”, priča Darko Horvat, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta

“Vidjet ćemo, vidjet ćemo, ne znam. Bit će sve dobro s Lukom Ploče, nećemo odmah sve tragično”, govori nam Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture.

https://vijesti.rtl.hr/video/vijesti/332433/sto-ce-biti-s-lukom-ploce-nakon-zatvaranja-aluminija-tvrtke-koja-im-je-osiguravala-vise-od-50-posto-prihoda/

Oporba pak ovu situaciju ne smatra tako bezazlenom.

Hrvatska vlada ima dionice u Aluminiju. Nitko ne reagira. 900 radnika, 900 obitelji je ugroženo. Apsolutno je neprihvatljivo da nema riječi hrvatske Vlade, čak ni od zastupnika koji su izabrani u toj lokalnoj jedinici.

“Stanje u Aluminij Mostaru je posljedica bahatosti HDZ-a BIH i neuvažavanja onoga što treba uvažiti od struke. Naravno, tu je uloga i HDZ-a RH i to je dugo bio bankomat te iste stranke”, smatra Nikola Grmoja.

Aluminij Mostar će vjerojatno u stečaj, pa je i strah radnika Luke Ploče hoće li dobiti svoju sljedeću plaću – opravdan.

“Plaće neće sigurno doći u pitanje i Luka Ploče će ispuniti sve svoje buduće obveze prema zaposlenicima”, kaže Livaja.

Najviše problema bi moglo biti s lučkim koncesijama, kao i s dovozom glinice iz Mostara.

“Ovaj će događaj imati velikog utjecaja na njihovo poslovanje. U tom kontekstu se nadamo da će se pronaći neka alternativna rješenja kako bi nadomjestili gubitak koji je uslijedio propašću Aluminij Mostara”, rekao je Tomislav Batur, ravnatelj Lučke uprave Ploče

A i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u priopćenju ističe zabrinutost za sudbinu radnika Aluminij Mostara. Od Vlade je zatražila hitno očitovanje – je li sve napravljeno u cilju zaštite nacionalnih i radničkih interesa.

Lada Marinović/vijesti.rtl.hr