Luka Ploče

STIGAO SKENER U LUKU PLOČE: Odzvonilo švercanju kokaina?

Konačno je došao kraj kokainskom biznisu preko Luke Ploče gdje je stigao RTG skener za kontrolu kontejnera kojima se dovoze banane, a s njima i krijumčareni kokain iz Južne Amerike.

Naime, Carinska uprava koristeći bespovratna novčana sredstva iz fondova Europske unije, a u cilju jačanja operativnih kapaciteta nadzora roba i prometa u pomorskoj luci rasporedila je u luku Ploče na korištenje RTG uređaj model – RAPISCAN EAGLE M 4507 koji je nabavljen unutar Fonda EU „IPA 2007 – oprema za mobilne ekipe Carinske uprave za suzbijanje krijumčarenja“ čija je nabavna vrijednost bila 9,3 milijuna kuna, od čega je EU financirala 74%, a udio nacionalnog financiranja bio je 26 %.

Uređaj je specijaliziran za pregled širokog raspona prijevoznih i prijenosnih sredstava (kontejneri, cisterni) kao i svih vrsta tereta obzirom da rendgenske X-zrake prodiru i kroz tekućine, drvo i čelik što će uvelike olakšati pregled tereta u Luci Ploče.


Luka Ploče otvorena je za međunarodni promet svih vrsta roba te se carinski nadzor u istoj provodi 24 sata, a na godišnjoj razini preko iste se preveze oko 26.000 kontejnerskih jedinica TEU, odnosno oko 2.6 milijuna tona tereta (rasutog i tekućeg), te se obradi u carinskim postupcima oko 60 tisuća dokumenata u uvozu, izvozu i provozu-priopćeno je iz Carinske uprave.

Osim kontejnera nabavljena su i specijalizirana plovila za potrebe provedbe carinskog nadzora na moru, a koja su također nabavljena putem sredstava Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo i biti će na raspolaganju i korištenju Carinskoj upravi i Upravi za ribarstvo, Ministarstva poljoprivrede.

U okviru ovoga fonda, nabavljena su ukupno 4 plovila, ukupne vrijednosti 27,5 milijuna kn, od čega je 70% sredstava financirano iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo, a 30 % sredstava je nacionalno financiranje – Ministarstvo poljoprivrede.

Plovila su smještena u matične luke Dubrovnik, Split, Zadar i Rijeka, a radi se o plovilima modela OLIMP VHB M46 koji su proizvedeni u Republici Hrvatskoj. Plovilo koje će biti smješteno u matičnu luku Split imenovano je i nositi će ime „STIPE MARČIĆ“, u čast carinskog službenika Carinarnice Split, poginulog hrvatskog branitelja u operaciji Oluja.

Posljednjih mjeseci Luka Ploče je zbog slabih kontrola postala ulazna vrata narko dilerima za uvoz kokaina. Od kraja siječnja kada je započela intenzivna uskočko-policijska akcija razbijanja udružene zločinačke organizacije narko dilera kokaina pa do sredine travnja dolazimo do bilance od preko 700 kilograma kokaina koliko se našlo u “kokainskim pošiljakama” na jugu Hrvatske.

Uhićeno je ukupno osam osoba, udruženih u zločinačku organizaciju. Budući da u Luku Ploče godišnje dođe oko 1200 kontejnera banana fizički je teško gotovo nemoguće prekontrolirati svaki kontejner pa će nabavkom mobilnog RTG skenera posao carinika u otkrivanju ilegalnih pošiljki kokaina biti puno lakši.

Stanislav Soldo/Slobodna Dalmacija