Luka Ploče

Sjednica Upravnog vijeća Lučke uprave: Luka Ploče ide u sanaciju po hitnom postupku

Na sjednici Upravnog vijeća Lučke uprave Ploče odlučeno je da se po hitnom postupku krene u sanaciju početkom mjeseca oštećenog terminala za tekuće terete. Vijeće je otvorilo i dvije mogućnosti privremenog rješenja koje bi trajalo do završetaka sanacije.

U luci Ploče već 20 dana stanje je nepromijenjeno, terminal za tekuće terete još nije u funkciji, a tanker koji ga je oštetio i dalje je usidren ispred luke. Nafta – teret – još je na brodu, prenosi HRT.

No, ne može u luku, a spremnici većine distributera u luci gotovo su prazni.


Na sjednici upravnog vijeća Lučke uprave Ploče odlučeno je da se što prije krene u sanaciju terminala.

– Primijenili smo mogućnost koju nam zakon otvara, a to je neposredno bez posebne objave provesti postupak javne nabave, što znači da će on biti proveden u toku idućega tjedna – rekla je državna tajnica za more Maja Markovčić Kostelac.

A dok radovi budu trajali, moguće je privremeno rješenje na novom terminalu za rasuti teret.

– To znači da Luka Ploče treba izraditi tehnološki projekt rada privremeno na tom terminalu, pribaviti potrebne suglasnosti i da je stvoren okvir da bi tamo mogao funkcionirati terminal za tekuće terete – ističe ravnatelj Lučke uprave Ploče Tomislav Batur.

Procjenjuje se da bi radovi na privremenom vezu za tankere mogli biti gotovi za dva mjeseca. I sadašnji, oštećeni terminal, pokušat će se osposobiti za privremeni prihvat manjih brodova.