Luka Ploče

SERDA – Radionica o značaju luke Ploče za BiH i povezanosti s Koridorom 5C

U okviru projekta Kapitalizacija prometnih modela u Jadransko-jonskoj mreži za podršku razvoju EUSAIR – CAPTAIN, Sarajevska regionalna razvojna agencija (SERDA) organizirala je u utorak, 08.11. info dan i tehničku radionicu gdje su predstavljene projektne aktivnosti s posebnim fokusom na luku Ploče, njen značaj za Bosnu Hercegovinu i povezanost luke sa Koridorom 5c.
Iako hrvatska luka, luka Ploče je od velike važnosti za privredu Bosne i Hercegovine. Prostire se na 230 hektara, sa osam terminala za prihvat svih vrsta tereta. Kategorizirana je kao luka univerzalne namjene te služi za prekrcaj gotovo svih vrsta tereta koji se pojavljuju u međunarodnom pomorskom prometu, saopćeno je iz SERDA-e. Ukupni godišnji prekrcajni kapacitet luke Ploče procjenjuje se na 4,8 miliona tona rasutih i generalnih tereta, dok je ukupni kapacitet skladištenja tekućih tereta 600.000 tona.

Najveći promet u luci ostvaruje BiH sa 91,35 posto. Izgradnjom novih lučkih terminala za prekrcaj kontejnera i rasutih tereta luka Ploče postat će poželjnom lukom, ne samo za tradicionalno prisutne terete BiH, već i drugih susjednih zemalja.

– Izgradnjom cestovnog prometnog Koridora 5c, te plovnog puta Bosanski Šamac–Vukovar, luka Ploče značajno će povećati prometnu važnost u kombiniranom prometu s podunavskim zemljama, naglasio je između ostalog predstavnik Ministarstva komunikacija i prometa BiH Mladen Goluža.


Tekst i foto: Luka Ploče