Luka Ploče

[REPORTAŽA] Ploče Sailing sa Cesaricom III na 73. Viškoj regati

20.-22.10. je održana 73. Viška regata na kojoj je Jedriličarski klub Ploče Sailing sa Cesaricom III imao svoj prvi nastup na službenoj regati Hrvatskog jedriličarskog saveza.

Prenosimo reportažu sa facebook stranice Ploče Sailing teama:

Četvrtak u 8:00 smo se okupili na rivi, ukrcali hranu, opremu i tajanstveni spinaker posuđen od g. Willija, koji će se na regati pokazati vrlo zanimljivim. U 9:00 isplovili i po idealnom levantu 8-10cv krenuli trenirati sa spinakerom (u daljnjem tekstu Čerge – tako smo ga od milja prozvali čim smo vidjeli kako smiješno izgleda).


Negdje ispod Sućurja je levanat utihnuo te smo nastavili motorom preme Splitu. U Splitu na rivi su nas posjetili mnogi Pločani i prijatelji Ploča pa smo uz večeru i bevandu malo i zapivali.Petak, kava u 7:00, brži članovi posade su stigli otići i na WC, priprema broda i isplovljavanje na start koji je trebao biti ispred Splita u 9:00 ali je zbog nedostatka vjetra odgođen na 11:00 i pomaknut iza Splitskih vrata na jugu Šolte. Startali smo po slabom vjetru do 5cv koji nama zbog težine broda i nedostatka ozbiljnih-većih jedara nikako ne odgovara, ali smo se borili do kraja.

Ograničeno vrijeme dolaska u Vis je 18:00 i većina brodova u našoj klasi je odustala da bi došli ranije i uhvatili mjesto na viškoj rivi, ali mi smo se borili do zadnjeg trena, prošli malo iza ograničenja i izgubili plasman i što je još važnije vez u Visu tako da smo se morali vezali kao peti i vanjski brod na benzinsku u Visu.

Subota je dan za demonstrativnu regatu u Viškom portu na kojem nastupaju manji regatni brodovi. Mi smo je odgledali te otplovili do uvale Sončica gdje smo ručali, kupali se i ugodno proveli popodne. Po povratku u Vis otvorilo se jedno mjesto na rivi gdje smo se jedva ugurali ali smo bili prezadovoljni jer smo konačno imali direktan pristup kopnu.

Nedjelja ujutro isplovljavanje i start u 9:00 ispred Visa po laganom jugu 3-5cv. Opet uvjeti koji nam ne odgovaraju, ali prognoza je jugo u jačanju pa smo bili puni elana i želje za jedrenjem. Lagano i sigurno smo išli prema Splitskim vratima, ispred nas je bila većina brodova ali nismo bili zadnji. Ograničeno vrijeme je 18:00 i mi smo sebi postavili za cilj u ući u zadanom vremenu i ne biti baš, baš zadnji.

Inače, na Viškoj regati je nastupilo 156 brodova koji se razvrstavaju u više grupa i na više načina (da ne ulazim previše u detalje) osnovna podjela je na regatne i crusing brodove. Crusing brodovi ne smiju imati laminatna jedra i najviše jedan spinaker i jedan genaker. Mi smo bili u toj klasi sa još 80 brodova, ali osim što nemamo laminatna jedra nemamo ni pravi spinaker ili genaker već samo naš mali Čerge (spinaker manji 2-3 puta nego što bi trebao biti) za kojeg nemamo ni pripremu na brodu već smo putem do Splita sve improvizirali uz pomoć tri škote i dva koluturnika.

Splitska vrata su u jedriličarskom svijetu posebno mjesto zbog miješanja vjetra i morske struje pa je vrlo zahtjevno kroz njh proći, a posebno u regati kad si okružen brodovima koji jedni drugima „kradu vjetar“.

Kad smo ušli u Splitska vrata vjetar je skoro stao i odjedom se na malom prostoru skupilo cca. 50 brodova koji su manje više svi stali na mjestu. U tom trenutku smo izvadili svoj mali spinaker Čerge na što su posade ostalih brodova doslovno prasnuli u smijeh te našu Čergu počeli nazivati pogrdnim imenima kao što je tange spinaker i sl.

Inače svaki spinaker je normalno zavezan preko koluturnika na brod, jedino su Čerge Alen i Tonko držali u rukama i upravljali njime kao sa zmajem od kitesurfinga. Mic po mic i ubrzo je zezanje prestalo, pošto smo se mi sa Čergom ipak kretali, izbili smo na čelo te skupine brodova. U momentu kad je jugo konačno probilo mi smo bili na odličnoj poziciji i među prvima napunili jedra. Ubrzo se jugo stabilizirao na 10-15cv i sa lasko orcom smo jurili prema cilju presretni što konačno imamo pravi vjetar i jedrimo prema cilju.

U cilj smo ušli u 15:21:21 kao 13. od 80 brodova u crusing grupi, a 5 regatnih brodova je ušlo u cilj iza nas. Iako presretni rezultatom nije bilo vremena za slavlje jer nas je čekao put do Ploča od cca. 60nm sa jugom u provu, valovima i kišom. U Ploče smo uplovili oko 23:30 mokri, umorni ali presretni i puni želje za novim nastupima na regatama.

Ploče Sailing Team: Ilija Kuzman, Mate Herceg, Anton Marinović, Dejan Prusac, Teo Krstičević, Orlando Glamuzina, Nino Vučković, Tonko Matijašević, Alen Putica, kormilar- Teo Marinović