Luka Ploče

Program zaštite na radu u Luci Ploče kao ogledni primjer u Republici Hrvatskoj

Sigurnost djelatnika na radnom mjestu najvažniji je dio zaštite na radu. Kako bismo tu sigurnost postigli, djelatnici pri radu koriste sigurnu i pouzdanu opremu, a svaki od njih prošao je i sve potrebne obuke kako bi u potpunosti bili sposobni slijediti propisane sigurnosne mjere.

Prije odlaska na radno mjesto svaki je djelatnik dužan opremiti se odgovarajućom zaštitnom opremom. Propisana oprema koja predstavlja svakodnevni sigurnosni minimum sastoji se od: zaštitnog odijela, zaštitne kacige, radnog odijela, kišnog i termo odijela, reflektirajućeg prsluka, rukavica, gumenih čizama, zaštitne elektro-izolacijske obuće, rukavica za zaštitu od udara električne energije te zaštitne maske.

Program zaštite na radu u Luci Ploče započeo je 1996. godine osnivanjem Službe zaštite na radu. Prvi korak u radu bilo je stručno obrazovanje radnika unutar same Službe, a po njegovom završetku započelo je obrazovanje djelatnika prema vlastitom iskustvu. Danas Služba uz stalno usavršavanje putem seminara i stručnih skupova uspješno obavlja sve poslove zaštite na radu.


Upravo je Luka Ploče d.d. izradila prvu procjenu opasnosti na radnim mjestima u Hrvatskoj, a radnici Službe prvi su položili stručne ispite iz zaštite na radu na području Dubrovačko-neretvanske županije.

14463074_167266147054855_2584947005205055999_n

Služba zaštite na radu u suradnji s Kadrovskom službom izradila je i prvi Program za stručno obrazovanje radnika u Hrvatskoj koji je bio prilagođen za 11 poslovanja u lučkoj djelatnosti. Program je izrađen prema nacrtu ITF sindikata, a cjelokupan Zapisnik o obrazovanju iz područja zaštite na radu u Republici Hrvatskoj izrađen je prema prijedlogu Luke Ploče. Na osnovu svojih referenci, Služba je stoga prva dobila ovlaštenje za obrazovanje svojih djelatnika, a program je počela implementirati 2005. godine.