Luka Ploče

Prihodi Luke Ploče u prvom tromjesečju ove godine porasli za 32 posto

Grupa Luka Ploče je u 2018. ostvarila poslovne prihode u iznosu od 213 milijuna kuna, što je 11,4 posto manje u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Ukupno je prekrcano 3,15 milijuna tona robe, što je jedan posto manje u odnosu na 2017., a ponajviše je rezultat pada u prekrcaju tekućih tereta, piše Jutarnji list.

Dok je prekrcaj robe kod generalnih i rasutih tereta rastao, prekrcaj tekućih tereta u 2018. bio je 37 posto manji u usporedbi s 2017. Glavni razlog pada prekrcaja je havarija na brodoprivezu za tekuće terete, što je rezultiralo nemogućnošću prihvata brodova s tekućim teretima u razdoblju od kolovoza do početka studenoga.

Ova je godina počela dobro: prihodi od djelatnosti u prvom tromjesečju porasli su 32 posto, a ukupni prihodi od prodaje 74 posto u odnosu na isto razdoblje 2018. Profitabilnost je time uvelike porasla te je neto dobit iznosila 5,1 milijun kuna. Od 1. veljače 2019. Luka Ploče ima novu upravu a početkom godine investicijska javnost obaviještena je da je Energianaturalis d.o.o. prešla prag od 25 posto temeljnog kapitala u Luci Ploče d.d. i da je prema Zakonu o preuzimanju dioničkih društava nastala obveza za objavu ponude za preuzimanje