Luka Ploče

Premijer FBiH i ministrica financija posjetili u Pločama Naftne terminale Federacije

Premijer FBiH Fadil Novalić i ministrica financija Jelka Miličević posjetili su u Pločama Naftne terminale Federacije. Obišli su pristanište teško oštećeno pri udaru tankera koji je plovio pod zastavom Maršalovih Otoka. Pristanište nije u funkciji od 5. kolovoza i već sada se osjećaju posljedice u sporoj distribuciji nafte i naftnih derivata u BiH.

Nafta se, doznajemo, već mjesec dana crpi iz rezervi. Do kad, nitko ne zna, budući da nije počela obnova pristaništa. Najmanje jedan mjesec pristanište neće moći prihvatiti brodove s naftom. To se već itekako osjeti.

“To stajanje je prouzročilo veće troškove na strani dobavljača nafte u Federaciji i kompletnoj BiH i to već ovih dana mi osjetimo na benzinskim pumpama – 5 feninga više”, navodi Novalić.


Troškovi rastu jer se nafta dovozi cestovnim putem iz Rijeke, Siska i Kopra. Tanker je još u luci i ne može isploviti dok problem štete ne bude riješen. Čelništvo Naftnih terminala Federacije zajedno s Lukom Ploče podnijeli su odštetni zahtjev koji iznosi oko 97 milijuna kuna.

“Prvostepena je presuda bila, zaustavila je brod i teret koji se nalazi u Luci Ploče i čekamo rješenje kako bi strana koja je prevozila naftu dobavila bankovne garancije ili neki drugi način”, ističe Džemal Bašić, predsjednik Skupštine NTF-a.

Ipak, Terminali ne mogu čekati, te se moraju iznaći sredstva da bi problem bio saniran.

“Mi ćemo sigurno naći neka interventna sredstva, neće to biti sredstva koja će riješiti kompletnu štetu, ali će sigurno pomoći i NTF-u da osposobie kapacitet i zaradie plaću za djelatnike”, dodaje Miličević.

Svaki novi dan bez pristajanja tankera znači i nove troškove i to ne samo za Federaciju i Bosnu i Hercegovinu, nego i za Republiku Hrvatsku.

federalna.ba

Možda ti se sviđa

Luka Ploče

Luka Ploče d.d. otvorila račun na Facebooku

Luka Ploče d.d. je danas obavijestila da je na najpopularnijoj društvenoj mreži, facebooku otvorila svoje službene stranice. Prateći trendove, Luka
Luka Ploče

Luka Ploče organizirala iskrcaj 80 Hyundai strojeva

Luka Ploče organizirala je iskrcaj ukupno 80 Hyundai strojeva- rovokopača i utovarivača za tvrtku Lager, što je najveća pojedinačna isporuka