Luka Ploče

Preko milijun kuna za projekt kontrole i obrane luka Ploče i Rijeka

Centru za istraživanje mora Instituta’Ruđer Bošković’ u Rovinju odobreno je preko milijun kuna bespovratnih sredstava za projekt Razvoja sustava kontrole i obrane luka od unosa stranih vrsta, akronima ‘Protectas’. Projekt je financiran od strane Europskih strukturnih investicijskih fondova, a rovinjski Centar za istraživanje mora Instituta Ruđer Bošković jedan je  jedan od ključnih partnera projekta, prenosi portal istrain.hr

Kojim se konkretno istraživanjima projekt ‘Protectas’ bavi te u koje će se svrhe novac usmjeriti upitali smo doktoricu biologije i višu znanstvenu suradnicu Instituta, Rominu Kraus.

– Konkretno, Centar je dobio više od trećine iznosa proračuna, što je preko milijun kuna koji će poslužiti za daljnja istraživanje i nabavku novog instrumenta – mikroskopa (lupe). Uz to, omogućit će i  zapošljavanje novog mladog znanstvenika, odgovorila je dr. Romina Kraus.


Po riječima znanstvenice cilj je projekta napraviti dokument koji će u konačnici poslužiti Ministarstvu  pomorstva, prometa i infrastrukture  RH-a  za kontinuiranu kontrolu i obranu luka od potencijalnog unosa nepoželjnih organizama u Jadran, koji se putem balastnih voda transportiraju.

Sustav kontrole i obrane luka provodi se Rijeci i Pločama

– Ispuštanjem balastnih voda s brodova, koji iz svih luka svijeta dolaze u Jadran, u naše se vode ispuštaju i neki manje željeni organizmi. Naime, uz organizme koji će  uginuti u tankovima, ali i one koji neće opstati u našem moru, dolaze i oni koji  će se s lakoćom priviknuti na nove uvijete, brzo prilagoditi i istisnuti neke naše, autohtone vrste. Njima će zauzeti niše, i napraviti cijelu promjenu u hrandidbenom ciklusu, objašnjava znanstvenica, kazavši da je riječ o tzv.invazivnim vrstama koje su u fokusu ovog znanstvenog istraživanja, odnosno načina kako se obraniti od njihovog daljnjeg prodiranja.

– U pitanju je nacionalni projekt koji broji pet partnera. Najkonkretnije, bavimo se pitanjem što se u lukama još može učiniti kako bi se na vrijeme  uočili, i odnosno  spriječili ‘ulasci’ nepoželjnih organizama. U tom smislu napravit će se protokol monitoringa mikrozajednica, odnosno promatrat fitoplakstonsku i zoplantonsku zajednicu i patogene da bi na vrijeme spoznali da je u luku  ušao potencijalno invazivni organizam.

Dodajmo, i kako je dr. Romina Kraus istaknula da se program provodi u dvijema lukama – Rijeka i Ploče, i da bi se nakon monitoringa trebao izraditi protokol daljnjeg praćenja, odnosno i protokol o tome što se konkretno može učiniti kada neka neželjena vrsta uđe u naše more.

Dakle, naša znanstvena istraživanja trebala bi poslužiti boljem upoznavanju naše autohtone zajednice, ali i  sprečavanju dolaska i širenja  invenzivnih vrsta, zaključila je doktorica biologije i viša znanstvena suradnicu Instituta, Rominu Kraus, od koje doznajemo i da projekt Protectas započeo u lipnju ove godine i trajat će naredne tri godine.