Luka Ploče

POSAO S KINEZIMA: U Ploče uplovio najveći brod u povijesti luke

U Luku Ploče jutros je uplovio brod Orient Cavalier. Riječ je o najvećem brodu u povijesti pločanske luke nosivosti 110.813 tona, koji je dopremio ugljen za potrebe željezare u Zenici. Brod je prema Pločama krenuo 10. siječnja iz australske luke Haypoint.

Kako doznajemo, uplovljavanjem ovog broda i službeno je pušten u promet novoizgrađeni terminal za rasute terete koji je od ožujka 2019. bio u probnoj funkciji, prenosi Slobodna Dalmacija.

Novi terminal tehnološki i financijski, zasigurno je jedan od najznačajnijih podprojekata i investicija u sklopu realizacije Projekta integracije trgovine i transporta, čija je ukupna vrijednost oko 200 milijuna eura, a započet je 2005. godine uz suradnju Vlade RH, Svjetske banke, Lučke uprave Ploče i Luke Ploče d.d.


Foto: Petar i Aleksandar Bušurelo

Funkcija terminala odnosi se na povećanje kapaciteta za rasute terete na više od 6 milijuna tona godišnje, a poboljšana prekrcajna tehnologija, duljina obale (365 m) i duboki gaz (18 m) rezultirat će porastom prometa u segmentu rasutih tereta – očekuju u pločanskoj luci.

Zbog svega navedenoga povećala se i konkurentnost luke, kao i ekološki standardi rukovanja teretom što omogućuje bolje pozicioniranje na tržištu.

Inače, terminal za rasute terete dio je postojećeg lučkog područja. Nalazi se na desnoj obali ušća kanala i ima površinu od 240.000 metara kvadratnih.

Luka Ploče d.d. kao ovlaštenik koncesije sukladno potpisanom ugovoru s Lučkom upravom opremila je terminal potrebnom prekrcajnom i drugom opremom čija je vrijednost u prvoj fazi izgradnje iznosila oko 40 milijuna eura.

Opremanje terminala ugovoreno je i izvršeno s kineskom kompanijom CMBM – priopćeno je iz Luke Ploče.

Lokacija ovog terminala na rubnom je dijelu luke, najudaljenijem od grada Ploča, čime se jamči u potpunosti zanemariv utjecaj na urbanu zonu u ekološkom smislu. Pri rukovanju rasutim teretom primjenjuju se najviši ekološki standardi, sukladno smjernicama Svjetske banke.

Osim eliminiranja mogućih prašenja na grad Ploče pri nepovoljnim vjetrovima, ovakav položaj omogućit će i puno veći kapacitet prihvata rasutog tereta te poboljšanje prekrcajne tehnologije. Isto tako, lokacija omogućava povoljniji pristup s mora i kopna.

Podsjetimo, Luka Ploče d.d. dovršetkom novog terminala za rasute terete i mogućnošću prihvata brodova veličine 180.000 DWT pozicionirala na karti svjetskih luka i u stanju je privući nove terete za prekrcaj.

Stanislav Soldo/Slobodna Dalmacija

Foto: Petar i Aleksandar Bušurelo