Luka Ploče

Počinje izgradnja plinovoda TANAP I TAP koji je vrlo značajan za BiH ali i Luku Ploče

Rukovodstvo Svjetske banke odobrilo je kredit od po 400 milijuna dolara Turskoj i Azerbejdžanu, odnosno ukupno 800 milijuna dolara za projekt izgradnje plinovoda TANAP (Transanadolija plinovoda), na koji se nadovezuje i balkanska ruta plinovoda TAP , što je zajednički projekt Albanije, Crne Gore, Hrvatske i BiH.

Vlade Turske i Azerbejdžana dale su garancije za kredite koje će EBRD uplatiti turskoj kompaniji BOTAS na period od 24 godine, uz pet godina grace perioda, i azerbejdžanskoj kompaniji SGC na period od 30 godina, uz također pet godina grace perioda.

Zamjenik šefa Svjetske banke za Europu i Centralnu Aziju Cyril Muller izrazio je zadovoljstvo činjenicom da će ta financijska institucija sudjelovati u realizaciji tako važnog projekta.


“Plinovod TANAP nije važan samo za Tursku i Azerbejdžan, već će doprinijeti ekonomskom razvoju cijele regije. Istodobno će omogućiti razvoj trgovine. To je još jedan veliki korak ka jačanju energetske sigurnosti Turske i cijele Europe“, kazao je Muller.

Generalni direktor projekta TANAP Saltuk Duzyol je prošlog tjedna je izjavio da je riječ o megaprojektu vrijednom ukupno 8,5 milijardi dolara.
Plinovod je dug 1.850 kilometara, a očekuje se da u lipnju 2018. godine počne isporuka plina ka Turskoj, a dvije godine kasnije i ka Europi.

TAP se naslanja na plinski koridor TANAP (Trans Anadolian Pipelin) kojim bi se plin iz Azerbejdžana dopremao do Turske a odatle dalje preko Grčke i Albanije po dnu Jadranskog mora do Italije i tržišta Zapadne Europe.

Jedan krak ovog plinovoda u Albaniji odvajao bi se za Balkan – protezao bi se od Albanije, preko Crne Gore i Hrvatske do BiH. Važno je naglasiti da je spojna točka Hrvatske i BiH u Pločama, što otvara mogućnost da se ovim plinovodom distribuira i plin iz LNG terminala koji Hrvatska namjerava izgraditi u Pločama.
Plinovod TAP, kapaciteta 10 mlrd. m3 plina dio je Južnog koridora kojim bi se smanjila ovisnost balkanskih država od ruskog plina.

Autor: Manager.ba