Luka Ploče

Novi kontejnerski terminal u Luci Brčko: Poslovna prilika i za Luku Ploče

Za nekoliko mjeseci u Luci Brčko će biti uspostavljen prvi kontejnerski terminal u BiH, nakon što je nedavno potpisano pismo namjere na relaciji Luka Brčko, tri željeznička operatera, Luka Ploče i tri agenta brodara iz Rijeke. Time će se proširiti poslovanje ove javne tvrtke i upotpuniti sezona u periodu kada rijeka Sava nije plovna.

Potpisivanje pisma namjere predstavnika Luke Brčko, Željeznica FBiH, RS-a i Hrvatskih željeznica Cargo, Luke Ploče, kao i agenata triju brodara iz Rijeke, stekli su se uvjeti da za nekoliko mjeseci u brčanskoj Luci bude uspostavljen kontejnerski terminal.

«Prva faza će biti ostavljanje praznih kontejnera da ne bi kompanije koje trebaju za izvoz ili one kompanije koje uvoze u BiH morali vraćati prazne kontejnere u Luku Rijeka. Što se tiče Luke Brčko, mi smo napravili već prve faze», objašnjava Marinko Viljušić, direktor JP Luka Brčko.


Željezničkim operaterima u BiH mnogo će značiti mogućnost odlaganja kontejnera u brčanskom terminalu.

«Mi smo u nekim našim internim poslovnim planovima označili prevoz kontejnera kao nešto što u perspektivi trebamo učiniti», kaže Nedim Muftić, direktor Sektora za istraživanje tržišta Željeznica FBiH.

Konkretni ugovori tek slijede, ističe Nedeljko Todorović, zamjenik izvršnog direktora poslova operacija Željeznica RS-a.

Nadležni u Luci Ploče ističu da nisu zadovoljni trenutnim kapacitetima vlastitog modernog kontejnerskog terminala, zbog čega će im buduća suradnja s brčanskom Lukom svakako dobro doći.

«Imamo tu veoma važne partnere i sada s kojima radimo, posebno sa ovdašnjom tvornicom šećera, ali prije svega ovim želimo unaprijediti kontejnerski promet kojim za sada u Luci Ploče ne možemo biti zadovoljni», navodi Tomo Krilić, član Uprave za prodaju i marketing Luke Ploče.

Prvobitni kapacitet kontejnerskog terminala je oko 260 kontejnera, uz namjeru da bude proširen u skladu s potrebama. U brčanskoj Luci ističu da je preostala još nabavka manipulatora za utovar i istovar kontejnera.

federalna.ba