Luka Ploče

NAJVEĆI U POVIJESTI LUKE: U Luku Ploče uplovljava Orient Cavalier nosivosti 110 813 tona!

Najveći brod dosad u povijesti pločanske luke uplovit će u Luku Ploče sutra, u srijedu, a riječ je o Orient Cavalieru, brodu dužine 255 metara, čija je nosivost 110 813 tona.

„Dolaskom ovoga broda Luka će proslaviti puštanje u rad novoga terminala za rasute terete. Naime, nakon probnoga rada od 1. ožujka 2019. godine, terminal je s današnjim danom dobio uporabnu dozvolu. Novi terminal tehnološki i financijski, zasigurno je jedan od najznačajnijih projekata i investicija u sklopu realizacije Projekta integracije trgovine i transporta, čija je ukupna vrijednost oko 200 milijuna eura, a započet je 2005. godine uz suradnju Vlade RH, Svjetske banke, Lučke uprave Ploče i Luke Ploče d.d.” – piše u priopćenju iz Luke Ploče.

„Funkcija terminala odnosi se na povećanje kapaciteta za rasute terete na više od šest milijuna tona godišnje, a poboljšana prekrcajna tehnologija, duljina obale(365 m) i duboki gaz(18 m) rezultirat će porastom prometa u segmentu rasutih tereta. Zbog svega navedenog povećala se i konkurentnost luke, kao i ekološki standardi rukovanja teretom što omogućuje bolje pozicioniranje na tržištu. Terminal za rasute terete dio je postojećeg lučkog područja. Nalazi se na desnoj obali ušća kanala i ima površinu od 240.000 kvadratnih metara. Luka Ploče d.d. kao ovlaštenik koncesije sukladno potpisanom ugovoru s Lučkom upravom opremila je terminal potrebnom prekrcajnom i drugom opremom čija je vrijednost u prvoj fazi izgradnje iznosila oko 40 milijuna eura. Opremanje terminala ugovoreno je i izvršeno s kineskom kompanijom CMBM.” – naveli su još iz Luke Ploče.