Luka Ploče

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture: Za šest velikih luka 306 milijuna kuna

Prema pisanju portala poslovni.hr, pomorski promet ove godine raste i dvoznamenkastim stopama, a država ulaže u “ušminkavanje”.

Prema podacima Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI), od početka godine pa do polovine kolovoza na međunarodnim linijama prevezeno je 19.803 vozila, što je čak 35,1 posto više nego u istom razdoblju lani. Na linijama koje povezuju RH s inozemstvom prevezeno je 81.977 putnika, što je 21,6 posto više.

Rast prometa


I u domaćem pomorskom prometu brojke su dobre – uključujući i brzobrodske linije, prevezeno je 6.687.267 putnika, 10% više u odnosu na isto razdoblje lani. Hrvatska je pritom podijeljena na tri plovna područja: na riječkom rast je bio 11,2%, na splitskom 9,5%, a zadarskom 7,2 posto.

A u šest luka koje služe međunarodnom prometu (Rijeka, Zadar, Šibenik, Split, Ploče i Dubrovnik) i od osobitog su gospodarskog interesa za RH, Ministarstvo je ove je godine iz državnog proračuna za provedbu započetih projekata osiguralo 306 milijuna kuna. Nadalje, u morske luke otvorene za javni promet od županijskog i lokalnog značaja Ministarstvo je uložilo 53,5 milijuna kuna. Kako doznajemo u Ministarstvu, taj je iznos dodijeljen za 20 projekata u sedam županija, a njima se sufinancira osnovna lučka infrastruktura u lukama otvorenim za javni promet od županijskog i lokalnog značaja. U razdoblju od 2003. do 2016. u te je luke uloženo 367 milijuna kuna.

U narednim mjesecima objavit će se i EU natječaj za financiranje izgradnje infrastrukture u lukama od županijskog i lokalnog značaja, vrijedan 150 milijuna kuna, kojim će se dodijeliti novac za 14 projekata u sedam obalno-otočnih županija. Riječ je o ulaganjima koja će povećati dostupnost naseljenih otoka, poboljšati uslugu prijevoza prema otocima i s otoka tijekom cijele godine, piše portal poslovni.hr.