Luka Ploče

LUKU PLOČE i u nadolazećem razdoblju očekuju sjajne perspektive

Danas je u restoranu Luke Ploče održan prigodni Božićni domjenak koji su organizirali Lučka uprava Ploče i Luka Ploče dd za sve svoje poslovne partnere, prijatelje i sve one koji su na bilo koji način vezani uz lučko područje. Za razliku od prijašnjih godina, ovaj domjenak je ujedno bio i svojevrsni oproštaj dugogodišnjeg čelnog čovjeka Luke Ploče, kapetana Ivana Pavlovića, koji nakon nepunih 29 godina vođenja jednog od najvećih gospodarskih subjekata u Dalmaciji, odlazi u zasluženu mirovinu.

Stoga se gostima na početku domjenka obratio don Petar Mikić, nekadašnji pločanski župnik u mirovini, koji se biranim riječima zahvalio gospodinu Pavloviću na svemu što je učinio za Luku, a posebno na pomoći oko izgradnje pločanske crkve.

“Godine 1997., 29. travnja, nadbiskup Ante Jurić šalje svećenicima “Okružnicu o solidarnoj pomoći za gradnju crkava” u kojoj piše da nam trebaju nove crkve u Splitu, Trogiru, Makarskoj i Metkoviću. Imaju oni crkve, ali im trebaju nove. Ploče se ne spominju. Nije to slučajni propust. Misle oni da tu “šačicu vjernika” u “bezbožnom gradu” zadovoljava “sveta baraka” i kuća na Birini. Neshvatljivo, nepojmljivo, ali bilo je tako. Neka shvati tko može.


No, šalje Bog svog anđela u osobi Ivana Pavlovića koji saziva Upravni odbor Luke Ploče na kojem se donosi odluka: Dodjeljuje se  Župi Kraljice Neba i Zemlje 350.000,00 kuna za gradnju crkve. Bio je to “vjetar u leđa” i poruka: PETRE NISI SAM. Ustraj na tom svetom putu izgradnje željene crkve, za koju smo odobrenje čekali punih 35 godina. Mladen Delić bi uskliknuo: Ljudi, je li to moguće!

Kako Ivane zaboraviti tvoje riječi tada upućene meni i svojim suradnicima: “Don Peri su vrata ovdje uvijek otvorena”. I bilo je tako. Uvijek si bio uz mene. Bog me nikada nije napuštao kao ni ti. Plod toga je bijela ljepotica, prepoznatljiv simbol grada, u srcu grada.” – dio je govora don Petra čiji cijeli sadržaj možete pročitati na kraju teksta.

Ravnatelj Lučke uprave Ploče, gospodin Tomislav Batur, osvrnuo se na proteklo poslovno razdoblje i vrlo optimistično najavio ono što je pred nama.

“Nalazimo se na kraju još jedne poslovne godine za koju možemo reći da je za Luku Ploče u smislu prometa bila relativno dobra. Bilježimo rast u svim segmentima tereta osim kod tekućih tereta gdje imamo određeno smanjenje zbog dobro poznatog incidenta koji smo imali sa havarijom broda u lučkom području. Ukratko ću vam obrazložiti bitne odrednice poslovanja u idućoj 2019. godini koja bi po svemu sudeći mogla po dobrome ući u povijest naše luke. To se prije svega odnosi na dobre perspektive od koje će koristi imati svi članovi lučke zajednice kao i svi oni ekonomski i socijalni subjekti koji gravitiraju našoj luci i našem prometnom pravcu.

Na prvom mjestu to se odnosi na puštanje u rad novog terminala za rasute terete. U tijeku je završno opremanje i testiranje prekrcajne opreme na novom terminalu, puštanje u rad očekuje se krajem mjeseca ožujka iduće godine. Sa novim terminalom će Luka Ploče postati jedna od značajnijih luka u Mediteranu u ovom segmentu tereta. Puštanjem u rad ovog terminala značajno će se poboljšati konkurentna prednost i pozicija Luke Ploče kao i efikasnost rada te poboljšanje ekoloških standarda na području naše luke i njenom okruženju, od čega će koristi imati i poslovna i društvena zajednica.

Druga bitna odrednica koju vidimo u idućoj godini je puštanje u rad novog suvremenog ulaznog terminala u Luku Ploče koji će omogućiti brži i jednostavniji promet motornih vozila i osoba koje posluju preko naše luke. Novi terminal je opremljen sa svim potrebnim sadržajima koji su uobičajeni u modernim svjetskim lukama. Puštanje u rad ovog terminala očekujemo u ožujku u idućoj godini. Također ističem da u idućoj godini nastavljamo vrlo intenzivne aktivnosti na projektu izgradnje novog tankerskog veza koji će biti jedno od naših budućih strateških odrednica, a to je distribucijski centar za tekuće terete, naftne derivate i ukapljeni naftni plin. Taj se terminal planira sjeverno od novog gata terminala za rasute terete. U ovom trenutku je glavni projekt u zavrnoj fazi i kreće se u postupak ishođenja potrebnih dozvola. Svakako, ovom prigodom pozdravljam i nove investicije naših partnera i koncesionara, prvenstveno mislim na tvrtke ATT doo i Top Logistic.

Sve ove aktivnosti će dodatno poboljšati konkurentnost naše luke i omogućiti joj pozcioniranje kao bitne luke srednje veličine u ovom dijelu Mediterana. Sa zadovoljstvom mogu reći da našu luku u nadolazećem razdoblju očekuju sjajne perspektive. ” – između ostalog je u svom govoru spomenuo ravnatelj Batur.

Kapetan Ivica Pavlović i predsjednik Uprave Luke Ploče zadnji se obratio gostima i prijateljima i ukratko govorio o svojim počecima upravljanja Lukom Ploče kao i o “teškim vremenima koje smo uspješno prebrodili”.

“Pokušat ću svojih skoro 29 godina staviti u par rečenica, mada je nakon govora don Petra to vrlo teško. Vrlo me dirnulo to njegovo obraćanje, priznajem. U Luku sam došao da budem par mjeseci dok se stanje ne smiri, u luci je bila revolucija, nije bilo novaca, a ostao sam skoro 29 godina. Strašno sam ponosan na Luku Ploče, tek sada vidim koliko je ta Luka Ploče uradila za ovu državu i ovaj kraj. I mislim da su često ljudi u Pločama i dolini Neretve bili nepošteni prema Luci. Puno firmi je propalo u Hrvatskoj, a mogu vam reći da u lučkom smislu, što se tiče teretnog prometa, samo luka Ploče posluje. Čak i najveća hrvatska luka, Luka Rijeka, po meni umire, imali su puno krivih investicija što se sad negativno odražava na poslovanje. Sa zadovoljstvom moram reći da naša Luka Ploče, otkad sam ja imenovan za direktora, nijedan put nije kasnila sa plaćama, nijedan put nije bilo štrajk.. a bilo je vremena kad nismo znali što će biti sutra, uslijed velike besparice. A da bude potpuno jasno, mi nismo imali pomoć od države. Uvijek se na nas gledalo kao na bosansku luku, bez obzira što sam ja u pojedinim trenucima imao dosta utjecaja na nivou države, nikad nismo bili primarni interes države već je to bila luka Rijeka.

Sigurno smo najstabilnije lučko poduzeće u Hrvatskoj sa potpuno jasnom perspektivom. Novoizgrađeni terminali u Luci Ploče su perspektiva ove luke, po prvi put nam se otvara tržište srednje Europe. Uvjeren sam da će Luka Ploče kroz narednih par godina dosegnuti promet od 6-7 milijuna tona tereta, a možda čak i više. Luka Ploče se ponovo vraća na mapu svjetskih luka.

Ono što još mogu reći je to da je ovo poduzeće nakon toliko godina na zdravim temeljima, poslovanje Luke nakon svih investicija ni u jednom segmentu nije ugroženo. Ja sam svo ovo vrijeme otkad sam direktor bio pod utiskom da sve može bit ali za plaće mora biti. Hvala Bogu, završavam svoj mandat da nikada u Luci nismo imali takve probleme.

Još ću spomenuti, Luka Ploče je dioničko društvo, ima svoje dioničare i nakon završetka investicija Luka ima zadržane dobiti od 140 milijuna kuna iz prethodnih godina i vrijeme da od ove godine počnemo razmišljati na drugi način i vratimo nešto kapitala dioničarima koji su uložili u Luku Ploče.

Zahvaljujem Vam se još jednom i kao što moja Lucija kaže “ovo nije kraj, ovo je novi početak” – završio je svoj govor vidno emotivan kapetan Ivica Pavlović.

Domjenak je nastavljen uz glazbeni program i bogati švedski stol.

Govor don petra Mikića:

 

 

 

Možda ti se sviđa

Luka Ploče

Luka Ploče d.d. otvorila račun na Facebooku

Luka Ploče d.d. je danas obavijestila da je na najpopularnijoj društvenoj mreži, facebooku otvorila svoje službene stranice. Prateći trendove, Luka
Luka Ploče

Luka Ploče organizirala iskrcaj 80 Hyundai strojeva

Luka Ploče organizirala je iskrcaj ukupno 80 Hyundai strojeva- rovokopača i utovarivača za tvrtku Lager, što je najveća pojedinačna isporuka