Luka Ploče

Luka Ploče pretekla Luku Rijeku i podigla izvoz za čak trećinu!

Dvije su važne značajke kompanijske izvozne statistike koje odskaču u prošloj godini – snažan pad izvoza kod najveća tri izvoznika i impresivan izvozni uzlet nekoliko tvrtki koji je donekle pokrio minus vodećih. U prvoj grupi, nažalost, sva tri vodeća poduzeća ili kako ih volimo nazivati naše izvozne perjanice – Ina, Pliva i Boxmark Leather, imaju čak dvoznamenkasti pad izvoznih prihoda.

Ukupno te su tri tvrtke na godišnjoj razini izvezle 1,58 milijardi kuna manje. Ina i dalje ima uvjerljivu prednost pred ostalima, ostvaruje dvostruko veći izvoz od drugorangirane Plive, ali je on za 880 milijuna kuna manji nego prethodne godine.

Zanimljivi su, inače, podaci o izvoznim rezultatima najvećih hrvatskih zračnih luka. Na listi vodećih izvoznika nalazi se njih tri – dubrovačka, splitska, te zagrebačka. Kao luke u važnim turističkim destinacijama prve dvije jadranske zračne luke već su nadmašile izvozne prihode zagrebačke, koja je i osjetno niže rangirana, no razlika je dodatno povećana u korist dubrovačke i splitske luke.


I u morskim lukama zanimljivi su trendovi. Luka Ploče, naime, lani je pretekla Luku Rijeka i po prihodima i po osvarenom izvozu. Pločani su izvoz podigli čak za trećinu u odnosu na prethodnu godinu, dok je Riječanima biznis u padu. Među vodećim izvoznicima, osim Uljanika, svi su veliki brodograditelji – dvije Brodosplitove tvrtke (Brodosplit Holding i Brodograđevna industrija Split), Viktor Lenac, te Brodogradnja Trogir. Lenac je lani prepolovio izvozni rezultat, no niša remontnih poslova u kojoj je jak ovaj brodograditelj sve je aktivnija, pa iz kompanije očekuju popravak ovih rezultata.

Ukupno je u prošloj godini, inače, samo devet tvrtki imalo izvoz veći od milijardu kuna, s time da je to povećanje u odnosu na godinu ranije, ali, kako ističe predsjednik udruženja Hrvatski izvoznici Darinko Bago, povećava se ukupan broj izvoznika. Ono što je po njegovoj ocjeni i dalje boljka u našem izvozu jest da prevladavaju u ukupnom izvozu još uvijek proizvodi manjeg stupnja složenosti. Nažalost, kvalitetni kadrovi za proizvodnju proizvoda s dodanom vrijednosti traženi su na međunarodnom tržištu i proizvođači koji se razvijaju u tom smjeru suočavaju se i s tim problemom koji slabi njihove pozicije u ugovaranju novih poslova. Vjetar u leđa razvoju tog izvoznog kapaciteta dalo bi se i konačnim ozbiljnijim stimuliranjem R&D aktivnosti vladinim mjerama i poreznom politikom, što Hrvatski izvoznici stalno zagovaraju i traže od Vlade i resornih ministarstava.

Poslovni Dnevnik

Možda ti se sviđa

Luka Ploče

Luka Ploče d.d. otvorila račun na Facebooku

Luka Ploče d.d. je danas obavijestila da je na najpopularnijoj društvenoj mreži, facebooku otvorila svoje službene stranice. Prateći trendove, Luka
Luka Ploče

Luka Ploče organizirala iskrcaj 80 Hyundai strojeva

Luka Ploče organizirala je iskrcaj ukupno 80 Hyundai strojeva- rovokopača i utovarivača za tvrtku Lager, što je najveća pojedinačna isporuka