Luka Ploče

Luka Ploče na Europskom pravcu E73 – Koridor 5c

most počitelj-međugorje by jp autoceste fbih via dubrovacki.hr

Krajem prošlog mjeseca, Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH podržao je većinom glasova novu trasu autoceste 5C koju je predložila Vlada Federacije BiH, a to je isto učinio i Dom naroda, na sjednici  2. veljače.

Naime, najznačajnije izmjene odnose se na dionicu Konjic (petlja Ovčari) – Mostar Sjever, gdje bi se trasa skratila za 18 kilometara izgradnjom tunela kroz planinu Prenj. To je za oko 600 miliona eura jeftinije rješenje nego ranije kojim je bila predviđena izgradnja autoceste kroz Jablanicu, preko planine Prenj.

Ranije je Europska banka za obnovu i razvoj odbila financirati ovu dionicu kroz Jablanicu kao preskupu pa je Vlada Federecije BiH naložila upravi Autocesta da izađu s novim, jeftnijim prijedlogom koji bi bio prihvatljiv za najvažnijeg financijera cijelog projekta, a to je EBRD.


Slijedom toga, podsjetimo se što je uopće koridor 5c i njegovo značenje za Luku Ploče.

Deset PanEuropskih transportnih koridora su definirani na drugoj PanEuropskoj transportnoj Konferenciji, održanoj na Kreti u svibnju 1994.
Dopune su učinjene na trećoj konferenciji održanoj u Helsinkiju 1997. godine. Zato se ovi koridori ponekad zovu “Kretski koridori” ili “Helsinški koridori”, neovisno od njihove geografske lokacije.

Koridor V sačinjavaju slijedeće trase: (Istok-Zapad) Venecija – Trst/Kopar – Ljubljana – Maribor – Budimpešta – Uzhhorod – Lavov – Kijev. Dužina: 1600 km.

Ogranak A – Bratislava – Žilina – Košice – Uzhhorod
Ogranak B – Rijeka – Zagreb – Budimpešta
Ogranak C – Ploče – Sarajevo – Osijek – Budimpešta

Prometni Koridor Vc (cestovni, željeznički, riječni i zračni promet) je složena poveznica Sjeverne – Srednje i Južne Europe i predstavlja izuzetnu vrijednost u kontekstu procesa privredne i prometne integracije srednjoeuropskog prostora.

Izgradnjom Koridora Vc povezanost i transparentnost prometnih pravaca cestovnog, željezničkog, riječnog i zračnog prometa direktno će uticati na razvoj šireg i snažnog prometnog čvorišta za cijelu Europu i Aziju.

Autoput na Pan-europskom Koridoru 5c: Budimpešta-Osijek-Sarajevo-Ploče, jedan je od najznačajnijih i najprioritetnijih projekata za BiH i Luku Ploče. Izgradnja ovog autoputa je već počela, a projekt će biti ključni pokretač privrednih i društvenih aktivnosti i omogućit će uključenje BiH u glavnu europsku prometnu mrežu, te globalni europski društveni i ekonomski sistem.

Željeznički koridor Vc će većim djelom slijediti pravac autoputa na koridoru. On bi trebao biti važna poveznica Mađarske (ostatka Europe), Hrvatske i BiH.

Povezati će i BiH sa RH morskom lukom Ploče, koja je vrlo važna, kako za BiH, tako i za RH.