Luka Ploče

Luka Ploče: U Kini se ukrcava prekrcajna oprema za novi terminal

U kineskoj luci Dalian počeo je ukrcaj prekrcajne opreme za Luku Ploče. Podsjetimo, Luka Ploče je ugovorila opremanje terminala s kineskom kompanijom CMBM. Dio opreme se već nalazi u Luci Ploče,  dok se glavne komponente očekuju do 15. listopada o.g.

Za tjedan dana kineski proizvođač počinje s proizvodnjom preostalog paketa opreme (ukrcajna stanica za vagone, konvejeri i ostala oprema..). Ukupna vrijednost radova je oko 36 milijuna €, od čega je 56% proizvodnja domaćih – hrvatskih proizvođača, a za 44% radova zadužen je kineski proizvođač.

Za 10 tak dana očekujemo preuzimanje infrastrukture od Lučke Uprave Ploče i početak radova na instaliranju predmetne opreme, radove će izvoditi tvrtka Bilfinger Đuro Đaković, jedna od najboljih tvrtki na području montaže i izgradnje energetskih, petrokemijskih i industrijskih postrojenja.


Sa novom opremom i konačnim stavljanjem u funkciju, terminal će imati godišnji kapacitet prekrcaja od 4,6 milijuna tona u prvoj fazi dok je maksimalni kapacitet 6 milijuna tona godišnje, a Luka Ploče će se pozicionirati kao značajna regionalna luka u ovom segmentu tereta i s obzirom da će imati i dovoljno dubok gaz za prihvat najvećih capesize brodova (bulkera), nosivosti preko 150 tisuća tona.

Gledajući sa ekološke strane, s obzirom da će se na novom terminalu ugraditi najmodernija oprema za prekrcaj tereta, značajno će se podignuti razina ekološke zaštite na području luke i u njenom neposrednom okruženju.

tekst i foto: Luka Ploče/dd