Luka Ploče

Luka Ploče kao dio inicijative ‘3 mora’

Poljski ministar morskoga gospodarstva i unutarnjih plovnih putova Marek Gróbarczyk jučer je posjetio Rijeku, gdje je boravio s ministrom mora, prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem.

Poljski ministar najavio je primjenu hrvatske socijalne reforme za pomorce, kojom su oni ovdje 2008. uključeni u sustav obveznog mirovinskog i zdravstvenog osiguranja: “Koristimo hrvatski model koji ćemo implementirati i uvesti u poljski zakon, nadamo se, do kraja ove godine”, kaže Marek Gróbarczyk.

To će biti još jedna poveznica. A već postoji zajednički interes za jače povezivanje cijele regije u okviru inicijative 3 mora, u koju se, uz riječku, uključuje i Luka Ploče. Interes je velik i za jačanje znanstvene suradnje jer, kako tvrdi Gróbarczyk, Poljska i Hrvatska imaju najbolje pomorske fakultete u Europi.


Ministri su razgovarali i s predstavnicima lučke uprave i pomorskog gospodarstva, a  to je iskorišteno  za predstavljanje naših projekata koji se natječu za europska sredstva.

Podsjetimo, inicijativa Jadran-Baltik-Crno more, odnosno inicijativa Tri mora ima veliku potporu hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, ali i drugih zemalja regije i SAD-a.

Inicijativa, koja ima ponešto mistično kinesko ime Tri mora, najsnažnija je hrvatska politička i gospodarska inicijativa unutar Europske unije, jer je hrvatska predsjednica predložila spajanje Baltika i Jadrana kao okosnice razvoja postkomunističkih zemalja. Poljska je na to pridodala Crno more i tako je rođena inicijativa triju mora koja je u svojoj organizaciji neformalna, odnosno nema administracije, već zajedničko korištenje strukturnih, prekograničnih i infrastrukturnih europskih fondova. Proklamirani cilj ove inicijative jest jačanje gospodarske suradnje, posebice na polju komunikacija, transporta i energetike, ali iza toga se neskriveno prikazuje i snažna politička i sigurnosna dimenzija.