Luka Ploče

LUKA PLOČE: Do sad uloženo preko 150 tisuća kuna u zaštitu zaposlenika i dezinfekciju

Kad se jednoga dana bude zbrajala šteta koju je zbog pandemije koronavirusa pretrpjelo hrvatsko gospodarstvo, južni dio Hrvatske mogao bi platiti najveću cijenu. Naime, osim propasti turističke sezone u četiri dalmatinske županije – Zadarskoj, Šibensko-kninskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj – rad su obustavile i tvrtke koje nemaju veze s turizmom. Primjerice, AD Plastik, proizvođač dijelova za automobilsku industriju i veliki izvoznik, obustavio je proizvodnju, u Premisu, drugom najvećem prozivođaču sladoleda u Hrvatskoj, zatvoren je proizvodni pogon, a Capax, tvrtka koja servisira luksuzne megajahte, radi s pola kapaciteta.

Rokovi završetka radova upitni su jer ne mogu nabaviti dijelove iz uvoza, gube klijente, upitna im je likvidnost… Oni koji rade, poput Luke Ploče, morali su pak uložiti dodatni novac u zaštitu zaposlenika. Ipak, svi čelnici poduzeća koji su odgovorili na novinarski upit pohvalili su mjere hrvatske vlade za pomoć gospodarstvu, ali ne i lokalnu zajednicu jer neke zasad nisu učinile ništa kako bi olakšale uvjete poslovanja gospodarstvu koje im puni lokalni proračun.

Luka Ploče zasad je imuna na koronakrizu i, prema riječima Hrvoja Livaje, predsjednika Uprave, promjene se i ne očekuju.


– Prema našim procjenama, poslovat će se bez većih poremećaja – kaže Livaja i pritom ističe da su uvedene posebne procedure u radu s brodovima koji dolaze iz najugroženijih država, prije iz Italije i Kine, a odnedavno se primjenjuju na svaki brod.

Primjerice, dezinficiraju se brodske ljestve, palube i teret, minimizira ili ukida kontakt s članovima posade, svi zaposlenici na brodu nose zaštitno odijelo, masku za usta i nos, zaštitne naočale i rukavice. Silaskom s broda jednokratna oprema baca se u posebnu kantu za otpad, a ostala se dezinficira. Jednako se postupa s kamionima i rad je organiziran na novi način.

– Organizirali smo zaposlenike u tri skupine: jedna radi u prvoj smjeni, druga u drugoj, a treća je u pripravnosti i prema potrebi radi samo treću smjenu. Cilj je da radnici međusobno ne kontaktiraju izvan svojih skupina. Efektivni rad smanjen je na sedam sati i nakon toga radnici moraju dezinfekcijskim sredstvom očistiti svoje radno mjesto. Oni koji mogu raditi od kuće, poslani su doma i dolaze samo prema potrebi – kaže Livaja.

Luka Ploče uvela je vrlo stroge higijenske mjere, dezinficira se svaki djelić luke. U zaštitu zaposlenika i dezinfekciju poslovnog prostora dosad je uloženo 155.630 kuna. Livaja očekuje da će Grad Ploče uskoro donijeti odluku o mjerama ublažavanja gospodarskih posljedica prouzročenih koronakrizom kojima je predviđeno i oslobađanje od obveze plaćanja komunalne naknade. Također ističe da je zadovoljan mjerama Vlade RH jer je reagirala brzo i efikasno, piše Lider Media.

foto: Martin Burić