Luka Ploče

Lučke uprave Rijeka, Zadar, Split, Ploče i Dubrovnik dobili po 440 tisuća eura

Europski fond za regionalni razvoj odobrio je 7,1 milijun eura lučkim upravama Rijeka, Zadar, Split, Ploče i Dubrovnik, unutar projekta “SUSPORT – Sustainable PORT’s, u okviru prekogranične suradnje između Italije i Hrvatske, priopćilo je u utorak Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Projekt se provodi u okviru programa INTERREG, u kojem uz vodećeg partnera odnosno Port Network Authority of the Eastern Adriatic Sea, sudjeluje još petnaest projektnih partnera od kojih osam iz Italije i sedam iz Hrvatske.

Sredstva su odobrena za razvojne projekte kojima će se povećati ekološka održivost i poboljšati energetska učinkovitost hrvatskih luka.


Za hrvatske partnere odobreno je ukupno 2,7 milijuna eura od čega je 2,2 milijuna eura namijenjeno lučkim upravama Rijeka, Zadar, Split, Ploče i Dubrovnik. Ukupni dio budžeta za svaku lučku upravu pojedinačno iznosi 440.000 eura od čega bespovratna EU sredstva 374.000 eura ili 85 posto vrijednosti projekta.

Lučka uprava Ploče provedbom projekta omogućiti će poboljšanje energetske učinkovitosti lučkih operacija i povećanje kompetencija za upravljanje pomorskim i multimodalnim teretnim prometom na ekološki održiv način.

Lučka uprava Rijeka provedbom projekta omogućiti će projektiranje i nabavu opreme za unaprjeđenje električne rasvjete i uvođenje tehnologije LED rasvjete na javnim lučkim površinama koje koriste građani (npr. osvjetljenje riječkog lukobrana), te za nabavu i instalaciju punionice za električne automobile i nabavu električnog vozila. Cilj projekta je ušteda električne energije i smanjenje svjetlosnog zagađenja na javnim lučkim površinama.

Lučka uprava Zadar provedbom projekta omogućiti će uvođenje alternativnih izvora energije u luci Gaženica, odnosno instalaciju fotonaponskog sustava koji će se osigurati energiju za osvjetljenje luke i za solarni terminalni sustav za toplu vodu i grijanje. Cilj projekta je ušteda električne energije i razvoj Gaženice u „zelenu“ luku.

Lučka uprava Split provedbom projekta omogućiti će daljnje poboljšanje kvalitete lučke usluge i zaštita okoliša uz razmjenu primjera najbolje prakse.

Lučka uprava Dubrovnik provedbom projekta omogućiti će uvođenje nove LED tehnologije za rasvjetu lučkog područja čime će se osigurati značajna ušteda u potrošnji električne energije.

 

Možda ti se sviđa

Luka Ploče

Luka Ploče d.d. otvorila račun na Facebooku

Luka Ploče d.d. je danas obavijestila da je na najpopularnijoj društvenoj mreži, facebooku otvorila svoje službene stranice. Prateći trendove, Luka
Luka Ploče

Luka Ploče organizirala iskrcaj 80 Hyundai strojeva

Luka Ploče organizirala je iskrcaj ukupno 80 Hyundai strojeva- rovokopača i utovarivača za tvrtku Lager, što je najveća pojedinačna isporuka