Luka Ploče

Lučka uprava Ploče: Novi ulaz u Luku Ploče otvara se u ožujku 2019.

– U idućoj godini očekujemo puštanje u rad novog suvremenog ulaznog terminala u Luku Ploče koji će omogućiti brži i jednostavniji promet motornih vozila i osoba koje posluju preko naše luke. Novi terminal je opremljen sa svim potrebnim sadržajima koji su uobičajeni u modernim svjetskim lukama.

Puštanje u rad ovog terminala očekujemo u ožujku 2019. – izjavio je to na nedavno održanom domjenku u Luci Ploče, ravnatelj Lučke uprave Ploče, Tomislav Batur.

Podsjetimo, izgradnja Ulaznog terminala nametnula se kao potreba u svrhu razvijanja konkurentnosti luke Ploče. Osim suvremenog prostora, novi Ulazni kompleks podrazumijeva adekvatnu opremu i informatičke kapacitete koji će omogućiti ubrzavanje i optimiziranje poslovnih procesa svih sudionika lučke zajednice.


Ujedno, povezat će sve značajne poslovne čimbenike lučkog poslovanja jer će na jednom mjestu biti smješteni svi subjekti uključeni u poslovni proces: Lučka uprava Ploče, špediteri, kontrolne kuće, policija, carina itd.

Za Ulazni terminal predviđena je i vrhunska tehnološka opremljenost, u skladu s potrebama najznačajnijih europskih poslovnih subjekata i zahtjevima neophodnih za uspostavu Schengenskog režima u lukama od osobitoga (međunarodnog) gospodarskog interesa. Vrijednost same gradnje iznosila je preko 85 milijuna kuna.

Također, ravnatelj Batur je istaknuo da u idućoj godini Lučka uprava Ploče nastavlja vrlo intenzivne aktivnosti na projektu izgradnje novog tankerskog veza koji će biti jedno od budućih strateških odrednica, a to je distribucijski centar za tekuće terete, naftne derivate i ukapljeni naftni plin.  Prema riječima ravnatelja Batura, taj se terminal planira sjeverno od novog gata terminala za rasute terete. U ovom trenutku je glavni projekt u zavrnoj fazi i kreće se u postupak ishođenja potrebnih dozvola.