Luka Ploče

Kina u danas otvara veliki uvozni sajam u Šangaju, sudjeluje i Luka Ploče!

Kineski predsjednik Xi Jinping otvorit danas će u Šangaju prvi povijesni sajam China International Import Expo (CIIE), kojim zemlja domaćin želi pokazati da je spremna povećati svoj uvoz kako bi smanjila svoj golemi trgovinski suficit s ostatkom svijeta.

Kako piše tportal.hr, otvaranju sajma nazočit će i dvadesetak čelnika država i vlada, među kojima i hrvatski premijer Andrej Plenković koji boravi u radnom posjetu Kini. U sklopu napora za jačom nazočnošću hrvatskih tvrtki na kineskom tržištu, na sajmu će u organizaciji Hrvatske gospodarske komore (HGK) sudjelovati i 27 hrvatskih tvrtki, među kojima Podravka, Končar, Luka Ploče i Badel 1862.

Veliki trgovinski sajmovi tradicionalno su se u Kini organizirali kako bi pomogli domaćim izvoznicima, a inauguralnim CIIE-om u Šangaju kineski predsjednik Xi želi poručiti svijetu da je Kina otvorena za ulazak stranih tvrtki i da je njezina uloga u globalnom gospodarstvu pozitivna. Kako se očekuje, kineski dužnosnici i čelnici tvrtki poručit će na sajmu da Kina želi potaknuti uvoz, uravnotežiti globalnu trgovinu i smanjiti svoj trgovinski suficit.


Hrvatski deficit u trgovinskoj razmjeni s Kinom iznosio je prošle godine 652 milijuna dolara, što je 90 milijuna dolara više nego godinu ranije.Trendovi ipak nisu tako loši budući da i hrvatski izvoz u Kinu raste: 2017. rastao po stopi od 50 posto, na 125 milijuna dolara, a ove godine također raste po stopi od 44 posto.

Na sajmu, koji se održava od 5. do 10. studenoga u Nacionalnom izložbenom i konferencijskom centru u Šangaju, sudjelovat će više od 3000 tvrtki iz 130 zemalja svijeta. Organizatori očekuju da će paviljone izlagača obići više od 300 tisuća posjetitelja. CIIE je veliki organizacijski zalogaj čak i za Kinu – očekuje se da će grad danima biti blokiran, a gradske vlasti najavile su da sljedeći tjedan neće biti škole. Sajam će pratiti više od 4100 domaćih i stranih predstavnika medija: akreditirani su novinari iz 630 medija iz 65 zemalja svijeta.

Možda ti se sviđa

Luka Ploče

Luka Ploče d.d. otvorila račun na Facebooku

Luka Ploče d.d. je danas obavijestila da je na najpopularnijoj društvenoj mreži, facebooku otvorila svoje službene stranice. Prateći trendove, Luka
Luka Ploče

Luka Ploče organizirala iskrcaj 80 Hyundai strojeva

Luka Ploče organizirala je iskrcaj ukupno 80 Hyundai strojeva- rovokopača i utovarivača za tvrtku Lager, što je najveća pojedinačna isporuka