Luka Ploče

Kina u danas otvara veliki uvozni sajam u Šangaju, sudjeluje i Luka Ploče!

Kineski predsjednik Xi Jinping otvorit danas će u Šangaju prvi povijesni sajam China International Import Expo (CIIE), kojim zemlja domaćin želi pokazati da je spremna povećati svoj uvoz kako bi smanjila svoj golemi trgovinski suficit s ostatkom svijeta.

Kako piše tportal.hr, otvaranju sajma nazočit će i dvadesetak čelnika država i vlada, među kojima i hrvatski premijer Andrej Plenković koji boravi u radnom posjetu Kini. U sklopu napora za jačom nazočnošću hrvatskih tvrtki na kineskom tržištu, na sajmu će u organizaciji Hrvatske gospodarske komore (HGK) sudjelovati i 27 hrvatskih tvrtki, među kojima Podravka, Končar, Luka Ploče i Badel 1862.

Veliki trgovinski sajmovi tradicionalno su se u Kini organizirali kako bi pomogli domaćim izvoznicima, a inauguralnim CIIE-om u Šangaju kineski predsjednik Xi želi poručiti svijetu da je Kina otvorena za ulazak stranih tvrtki i da je njezina uloga u globalnom gospodarstvu pozitivna. Kako se očekuje, kineski dužnosnici i čelnici tvrtki poručit će na sajmu da Kina želi potaknuti uvoz, uravnotežiti globalnu trgovinu i smanjiti svoj trgovinski suficit.


Hrvatski deficit u trgovinskoj razmjeni s Kinom iznosio je prošle godine 652 milijuna dolara, što je 90 milijuna dolara više nego godinu ranije.Trendovi ipak nisu tako loši budući da i hrvatski izvoz u Kinu raste: 2017. rastao po stopi od 50 posto, na 125 milijuna dolara, a ove godine također raste po stopi od 44 posto.

Na sajmu, koji se održava od 5. do 10. studenoga u Nacionalnom izložbenom i konferencijskom centru u Šangaju, sudjelovat će više od 3000 tvrtki iz 130 zemalja svijeta. Organizatori očekuju da će paviljone izlagača obići više od 300 tisuća posjetitelja. CIIE je veliki organizacijski zalogaj čak i za Kinu – očekuje se da će grad danima biti blokiran, a gradske vlasti najavile su da sljedeći tjedan neće biti škole. Sajam će pratiti više od 4100 domaćih i stranih predstavnika medija: akreditirani su novinari iz 630 medija iz 65 zemalja svijeta.