Luka Ploče

Izaslanstvo HUP-a na sastanku s premijerom Vlade RH i ministrima – tema reforme i socijalni dijalog

Jučer se u Banskim dvorima susrelo izaslanstvo Hrvatske udruge poslodavaca na čelu s predsjednicom HUP-a Gordanom Deranjom s predsjednikom Vlade RH, Andrejom Plenkovićem, potpredsjednicima Vlade te ministrima.

Glavne teme sastanka bile su socijalni dijalog, nužne reforme te opća ocjena stanja gospodarstva u Hrvatskoj koje je i dalje prema ocjeni HUP-a i njegovih članova nedovoljno konkurentno te poduzetnici i dalje osjećaju pravnu nesigurnost, o čemu je govorila predsjednica HUP-a, Gordana Deranja.

U svom izlaganju predstavnici HUP-a upozorili su da iako među poslodavcima vlada optimizam s obzirom na rast BDP-a idalje je potrebno provesti veće napore kako bi se razriješila prenormiranost i administrativno rasteretilo gospodarstvo RH.


Predstavnici HUP-a kao prioriete su istaknuli daljnje rasterećenje gospodarstva, socijalni dijalog te povećanje konkurentnosti; reformu obrazovanja kao jednu od ključnih jer upravo ona direktno utječe na razvoj ljudskih potencijala koji su najvažniji resurs Republike Hrvatske. Dogovoreno je da će se kroz redovne bilateralne razgovore Vlade s poslodavcima voditi usklađena gospodarska, socijalna i razvojna politika.

Na sastanku su u ime HUP-a sudjelovali Gordana Deranja, predsjednica HUP-a; Branko Roglić, predsjednik Nadzornog odbora; Božo Prka, član Savjeta HUP-a; Emil Tedeschi, član Savjeta HUP-a; Ivica Mudrinić, član Savjeta HUP-a i predsjednik NVK; Ivan Pavlović, član Izvršnog odbora HUP-a; Damir Zorić, član Izvršnog odbora HUP-a; Zdravko Jelčić, član Izvršnog HUP-a; Jako Andabak, član Izvršnog odbora HUP-a; Mihael Furjan, član Izvršnog odbora HUP-a i Ivan Bračić, član Izvršnog odbora HUP-a i Davor Majetić, glavni direktor.

U ime Vlade RH na sastanku su sudjelovali uz predsjednika Vlade Andreja Plenković a i potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić, potpredsjednik Vlade i ministar uprave Ivan Kovačić, ministar državne imovine Goran Marić, ministar financija Zdravko Marić, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac i ministar rada i mirovinskoga sustava Tomislav Ćorić.