Luka Ploče

Ivan Pavlović: Luka Ploče prati trendove i snažno ulaže

O trenutačnom stanju u Luci Ploče te budućim poslovnim planovima s predsjednikom uprave, kapetanom Ivanom Pavlovićem razgovarao je Stanislav Soldo, novinar Slobodne Dalmacije

– Stanje društva Luka Ploče je stabilno i dobro, likvidnost je neupitna. Luka Ploče d.d. je unutar jednoga velikoga razvojnog ciklusa. Na žalost, stanje gospodarstva u našem zaleđu – Bosni i Hercegovini nije dobro, a željeznica unutar BiH ne daje konkurentne cijene usluge da bi se moglo s ukupnim uslugama prometnog pravca izići i konkurirati na tržištu izvan BiH. Zbog toga Luka Ploče iznalazi dodatne solucije, poput transshipmenta roba za Italiju te dorade i prepakiranja roba u samoj luci, a sve s ciljem generiranja prometa roba. Kako smo 99 posto izvoznici, suočeni smo s problemom odnosa tečaja američkog dolara i eura, poput svih drugih izvoznika.

Svjedoci smo velikog investicijskog ciklusa unatoč ekonomskoj krizi. Što biste posebno izdvojili?


– Luku se generalno definira kao prostor, a naša luka ima dovoljno prostora za daljnji razvoj, što je naša komparativna prednost. Svijet se razvija brzo, a posebice logističke usluge. Da bi luka opstala i dobro poslovala, mora pratiti trendove razvoja logistike i shodno njima ulagati. Ulaganje u nove specijalizirane terminale u konačnici donosi mogućnost prihvata većih brodova, nova specijalizirana oprema donosi mogućnost većih normi, prekrcaj, brži iskrcaj i kraće zadržavanje broda u luci. Sve nas to stavlja u konkurentnu poziciju lukama Trst, Koper, Rijeka i Bar.

Do kuda je stigao terminal za rasute terete? Što njihova izgradnja znači za Luku Ploče ?

– Dovršena je infrastruktura terminala za rasute terete i u tijeku je montaža prekrcajne opreme. Do konca 2018. godine Terminal za rasute terete bit će operativan, što predstavlja bitan iskorak u poslovanju naše luke, jer su rasuti tereti pretežiti tereti u Luci Ploče. Operativnošću novog terminala za rasute terete Luka Ploče će umjesto maksimalne dosadašnje veličine broda PANAMAX moći prihvatiti CAPE SIZE brodove (veličine do oko 180.000 DWT). Također će se bitno povećati kapacitet jednokratnog uskladištenja s prethodnih 200.000 tona na 600.000 tona. Iako se i trenutno primjenjuje maksimalna pozornost i zadnje dostupne mjere za zaštitu okoliša kod prekrcaja rasutih tereta u luci Ploče, operativnošću novog terminala za rasute terete prekrcaj tereta izmješta se dalje od grada, dok će se sam prekrcaj vršit na suvremenim prekrcajnim sredstva uz “anti-dusting” tehnologiju.

A terminal za tekuće terete?

– Luka Ploče je imala terminal takozvanu skladište-baržu za tekuće terete, kapaciteta 20.000 tona. Sukladno koncesijskom ugovoru s Lučkom upravom Ploče, bili smo dužni uložiti preko 100 milijuna eura u novi terminal za prekrcaj tekućih tereta. Uslijed te ugovorne obveze, a zbog naše nemogućnosti (poglavito financijske) da navedeno izrealiziramo samostalno, te zbog stanja tržišta u BiH koje ne opravdava investiciju takve veličine, u zadnjih 5-6 godina tražili smo partnere među velikim svjetskim kompanijama. Tako je u luku Ploče stigao VTTI i uložit će u nekoliko faza ukupno preko 150 milijuna eura u izgradnju tankova za tekuće terete i LPG (i propan/butan plin). VTTI je globalna svjetska kompanija, tržište im nije samo BiH već cijeli Mediteran, a vlasnici su mu globalni traderi. Taj terminal je jedini terminal u RH gdje operator ulaže i u lučku infrastrukturu (radi “green field” investiciju). U svim drugim slučajevima u Hrvatskoj ulaganje u infrastrukturu radile su lučke uprave. To je naš doprinos zajednici, gdje smatramo da nije bitna samo promjena vlasničke strukture već i promjena odnosa upravljanja poduzećem, a poglavito promjena načina razmišljanja i edukacije ljudi.

Novost je izgradnja energane na biomasu. Možete li nam predstaviti taj projekt?

– Ideja gradnje energane na biomasu od 5 megavati je izvrsna šansa ne samo za Luku Ploče već i za cijelu lokalnu zajednicu. Nusprodukt energane na biomasu je para čijom toplinom se mogu grijati ne samo domaćinstva lokalne regije, već može služiti prehrambeno-prerađivačkim gospodarstvima, koja se bave preradom voća i povrća, koja imaju sušare, skladišta. Projekt energane na biomasu za sada nije ušao u kvote za obnovljive izvore energije, a kampanja koju je vodila Udruga “Škanj” smanjila je interes potencijalnih investitora. Investitorima nije jasno kako lokalna zajednica može zauzeti negativan stav prema projektu koji nosi velike potencijalne benefite za lokalnu zajednicu i spada u kategoriju nacionalnih ciljeva Republike Hrvatske za koje je donesen Nacionalni akcijski plan za obnovljive izvore energije do 2020. godine, a i sama Europska unija putem svoje energetske politike promovira važnost obnovljivih izvora energije.

Luka Ploče d.d. nije odustala od tog projekta već se isti odgađa za neki naredni period.