Luka Ploče

FINA ANALIZIRALA: Luka Ploče na popisu najstabilnijih, pad prometa u našoj županiji čak 46,2 posto

Rizici su realnost poslovanja i normalno je da ih svi gospodarski subjekti moraju prihvatiti i njima upravljati. Novonastali uvjeti ili „novo normalno“ rizike povećavaju do razine na kojoj se tek manji skup izvrsnih može s njima u potpunosti nositi samostalno.

Mjere za suzbijanje epidemije bolesti COVID-19 imaju značajan utjecaj na gospodarstvo, u svijetu i u Hrvatskoj. U novonastalim uvjetima povećanje rizika posebno je izraženo u djelatnostima u kojima je izravan kontakt s korisnicima usluga osnova poslovanja, kao što je primjerice područje djelatnosti I – Djelatnost pružanja smještaja i usluživanja hrane, koje kolokvijalno nazivamo turizmom. Direktni učinci mjera socijalnog distanciranja, izolacije i karantene utječu na veliki broj poslovnih subjekata kod kojih je izražen ili im prijeti rizik likvidnosti.

Analiza kreditnog rejtinga poduzetnika prema metodologiji Fine pokazala je da na području RH 1.251 poduzetnik posluje s minimalnim rizikom od nastupanja statusa neispunjavanja obveza te se na rejting skali svrstava u A razrede (A1 – poduzetnici sa zanemarivom vjerojatnosti zastoja u plaćanju, A2 – poduzetnici s najnižom vjerojatnošću zastoja u plaćanju i A3 – poduzetnici s vrlo niskom vjerojatnošću zastoja u plaćanju).


U vrhu popisa najstabilnijih poduzetnika u Republici Hrvatskoj, s najmanjom vjerojatnosti nastupanja statusa neispunjavanja obveza, prema metodologiji FINE, su INA, potom HEP, HT, Lidl Hrvatska d.o.o.k.d., Petrol d.o.o., HEP Proizvodnja d.o.o., Kaufland Hrvatska k.d., HEP-Operator distribucijskog sustava d.o.o., Porche Croatia d.o.o., itd. Redoslijed tvrtki je definiran prema ukupnim prihodima 2019. godine, od većih ostvarenih prihoda prema manjim, a primjerice na 55. mjestu se nalazi Combis, sa sjedištem u Zagrebu.

Na popisu 1.085 najstabilnijih u državi, na 329. mjestu se nalazi i Luka Ploče.

Popis najstabilnijih poduzetnika u RH – poduzetnici s najmanjom vjerojatnosti nastupanja statusa neispunjavanja obveza, prema metodologiji FINE dostupan je na Tablica s popisom svih 1.085 najstabilnijih poduzetnika RH – Rejting A 

Fina donosi i analizu poduzetnika koji su u prvih devet mjeseci 2020. imali pad ili rast prihoda u odnosu na isto razdoblje 2019. godine. “S obzirom da u Hrvatskoj nema obveze sastavljanja i obrade kvartalnih financijskih izvještaja, a samim time niti mogućnosti analize pada/rasta prihoda, za ovu analizu korišteni su agregirani podaci o ukupnim oporezivim transakcijama iz PDV obrazaca (redni broj II na PDV obrascu) kao podatak o prometu odnosno poslovnoj aktivnosti poduzetnika/obveznika PDV-a, koje prikuplja i obrađuje Porezna uprava, koja ih je ustupila za ovu namjenu. Posebno napominjemo da je korišten pregled podataka iz obrađenih kumulativnih PDV obrazaca za razdoblje siječanj – rujan 2019./2020. godine prema području glavne djelatnosti poreznog obveznika i prema županiji sjedišta poreznog obveznika”, pojašnjavaju iz Fine.

Najveći pad prometa u odnosu na isto razdoblje 2019. godine zabilježen je u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, čak 45,1 posto. Druga dva najpogođenija područja bila su umjetnost, zabava i rekreacija, s padom od 30,2 posto, te administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti, s padom prometa od 26,5 posto.

Promatrano na razini županija, najveći pad prometa ostvaren je u Dubrovačko-neretvanskoj (46,2 posto), Istarskoj (25,2 posto) i Šibensko-kninskoj županiji (21,9 posto). Na razini dvije županije ostvaren je rast prometa i to u Koprivničko-križevačkoj (2,4 posto) i Osječko-baranjskoj (0,4 posto).

Možda ti se sviđa

Luka Ploče

Luka Ploče d.d. otvorila račun na Facebooku

Luka Ploče d.d. je danas obavijestila da je na najpopularnijoj društvenoj mreži, facebooku otvorila svoje službene stranice. Prateći trendove, Luka
Luka Ploče

Luka Ploče organizirala iskrcaj 80 Hyundai strojeva

Luka Ploče organizirala je iskrcaj ukupno 80 Hyundai strojeva- rovokopača i utovarivača za tvrtku Lager, što je najveća pojedinačna isporuka