Luka Ploče

Carina u Pločama u borbi protiv kokainske mafije koristi i X-zrake

Luka Ploče više nije raj za narkomafiju. Policijski psi Johny i Molly koji su se iskazali u otkrivanju kokaina u Pločama dobili su ispomoć. Mobilni skener, konačno je stigao u u pločansku luku, koja je posljednjih mjeseci postala “meka” za krijumčarenje kokaina u kontejnerima banana iz Južne Amerike, prenosimo iz Slobodne Dalmacije. 

Od kraja siječnja, kada su krenule intenzivne policijske akcije razbijanja narkolanca, zaplijenjeno je oko 700 kilograma kokaina, visoke čistoće čija je vrijednost na EU narkotržištu procijenjena na više od 70 milijuna eura. U spektakularnim policijskim akcijama uhićeno je osam osoba iz Metkovića i Zagreba, koji čekaju suđenje zbog počinjenih kaznenih dijela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sustavu zločinačkog udruživanja.

Uređaj može u jednom satu skenirati do četrdeset kontejnera ili kamiona s prikolicama. Izvrsna rezolucija omogućuje otkrivanje i malih količina droga, eksploziva i duhana, bez oštećenja robe.


RABLJENI UREĐAJ

Na godišnjoj razini u Luci Ploče prometuje oko 26.000 kontejnerskih jedinica s oko 2,6 milijuna tona tereta (rasutog i tekućeg), te se obradi u carinskim postupcima oko 60 tisuća dokumenata u uvozu, izvozu i provozu, stoga im je neophodan ovakav mobilni RTG uređaj, koji je do sada bio stacioniran na graničnom prijelazu Bajakovo. Riječ je o rabljenom uređaju, no iz carinske uprave najavljuju da se uskoro kreće u nabavu novog mobilnog skenera, pa bi do kraja godine u Luci Ploče trebala biti dva sofisticirana uređaja za detekciju krijumčarenja kokaina, ali i drugih visokotarifnih roba, poput duhana ili cigareta te alkohola.

Foto: Ante Čizmić/HANZA MEDIA

–​ RTG uređaj specijaliziran je za pregled širokog raspona prijevoznih i prijenosnih sredstava (kontejneri, cisterne) kao i svih vrsta tereta s obzirom na to da rendgenske X-zrake prodiru i kroz tekućine, drvo i čelik, što će uvelike olakšati pregled tereta u Luci Ploče. Ovaj model RTG uređaja može obaviti pregled tereta širokog do 2,8 i visokog do 4,6 metara, te velikim brzinama ocrtavati strukturu i sastavne dijelove skeniranih predmeta, bilo da se radi o strukturi samog prijevoznog ili prijenosnog sredstva, šupljina, prerađenih prostora, skrivenih roba i slično – ističe ravnatelj Carinske uprave Mario Demirović.

Upravo je zbog toga došao kraj unosnom kokainskom biznisu preko Luke Ploče, gdje je razina kontrole roba podignuta na znatno veću razinu od dosadašnje. Istina, neće se skenirati svi kontejneri koji dođu u Luku. Carinski službenik će procjenjivati rizik te će se sumnjivi kontejneri, oni koji dolaze iz sumnjivih područja, zasigurno prioritetno skenirati. No do sada je glavnina posla bila na belgijskim ovčari, Johny i Molli, a sada će konačnu riječ, ima li ili nema kokaina dati RTG skener. Ipak, unatoč sofisticiranoj opremi, najvažniji je čovjek koji upravlja uređajem i njegova vještina očitavanja slike, koju izbaci RTG.

RTG uređaj je mobilan, što znači da se može koristiti na svim lokacija na kojima postoji potreba, pa je od sredine svibnja 2021. isti raspoređen na korištenje u Carinski ured Ploče radi pregleda kontejnerskog prometa u Luci Ploče i potreba jačanja kapaciteta nadzora nad teretnim prometom s obzirom na nedavno zabilježene veće količine zaplijenjenih roba (posebice opojnih droga). Međutim, u slučaju potrebe on će se voziti na granične prijelaze Karasoviće, Doljane i Nova Sela te će se moći koristiti i na prometnicama.

Koliko god policija i carina radile na otkrivanju kokainskih pošiljki, postavljanjem raznih uređaja i opreme, angažiranjem dodatnih ljudi, krijumčari kokaina traže nove narkoputove, pa kokainska mafija ne spava mirno nakon što je RTG skener stigao u Ploče, jer su kontrole i na kopnu i na moru podignute na veću razinu.

– Mafija je vrlo fleksibilna i brzo se prilagođava novonastalim uvjetima. Zasigurno se već traže nove narkorute na kojima više nije Luka Ploče – kazao nam je carinski službenik Željko Milković, koji nam je prezentirao rad RTG skenera.

Foto: Ante Čizmić/HANZA MEDIA

Rendgenske zrake prodiru i kroz tekućinu, drvo i čelik – pojašnjava Milković, naglašavajući da je u radu ipak presudan ljudski faktor, dakle carinski službenik. Ističe da je RTG skener velika pomoć u radu carinicima s obzirom na velike količine roba koje prolazi preko Luke Ploče. Kaže da je u moru kontejnera jako teško izvući baš taj jedan koji je sumnjiv, a posebno je naveo luku Rotterdam, u kojoj je uz svu moguću tehničku podršku i analize ove godine prokrijumčareno 28 tona kokaina.

Luka Ploče se nalazi na balkanskoj ruti i smatram da ćemo uspjeti ojačati sigurnosne kapacitete, kazao je Milković.

Ipak, u Pločama očekuju da bi moglo stići još kokainskih pošiljki.

NOVA PLOVILA

Bolivija, Ekvador i Kolumbija proizvode više od dvije tisuće tona kokaina, koji uglavnom završava na EU narkotržištu, koje je veliki potrošač kokaina. Istina nabavna cijena “koke” je pala kod proizvođača, ali je prodajna cijena krajnjim konzumentima još uvijek dosta visoka, pa raste interes za ilegalni -narko-biznis, što potvrđuju i kokainske zapljene u dolini Neretve.

Osim RTG skenera, nabavljena su i specijalizirana plovila za potrebe provedbe carinskog nadzora na moru. Njihova vrijednost je 27,5 milijuna kuna, od čega je 70 posto sredstava financirano iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo, a 30 posto financira Ministarstvo poljoprivrede. Plovila su smještena u matične luke Dubrovnik, Split, Zadar i Rijeka, a radi se o plovilima modela OLIMP VHB M46 koja su proizvedena u Hrvatskoj. Plovilo koje će biti smješteno u matičnu luku Split nosit će ime “Stipe Marčić”, u čast carinskog službenika Carinarnice Split, poginulog hrvatskog branitelja u operaciji “Oluja”, piše Slobodna Dalmacija.

Foto: Ante Čizmić/HANZA MEDIA