Luka Ploče

ATT instalirao solarnu elektranu ukupne snage 50 kW na natkrivenom parkingu tvrtke

U sklopu korporativne kampanje ulaganja u obnovljive izvore energije, ATT je instalirao solarnu elektranu ukupne snage 50 kW na natkrivenom parkingu tvrtke.

Solarna elektrana se sastoji od fotonaponskih (FN) panela hrvatskog proizvođača Solvis iz Varaždina, tip SV72-370E, monokristalni, vršne snage 370Wp, invertera njemačkog proizvođača SMA Solar Technology AG, svjetskog lidera u proizvodnji invertera, te baterijskog sustava austrijskog proizvođača ekoloških baterija BlueSky Energy, tip Greenrock Business Compact.

Ukupno je postavljeno 150 panela na krov nadstrešnice parkinga površine 310 m2.


Elektrana će u punom pogonu proizvoditi cca 80.000 kWh što predstavlja više od četvrtine potreba ATT-a za električnom energijom. Radove na izgradnji i instalaciji solarne elektrane izveli su Luka Ploče d.d. i Vivosomnia Zagreb.

U sljedećem razdoblju elektrana će biti u probnom radu, a potpuno puštanje u pogon i početak korištenja proizvedene energije očekuje kroz mjesec dana.

Ovaj projekt predstavlja početak ulaganja ATT-a u obnovljive izvore energije, dok se slični projekti na lučkom području očekuju kako od Luke Ploče tako i Lučke Uprave Ploče. ATT se raduje budućim zajedničkim projektima – izjavila je Margit Blok, ispred Adriatic Tank Terminals d.o.o.

Na slici Margit Blok (Adriatic Tank Terminals d.o.o.) s Hrvojem Livajom (Luka Ploče d.d.) i Milanom Mihaljevićem (Lučka Uprava Ploče) prilikom čega su izmijenili iskustva vezano za solarnu energiju i planove za budućnost.