Kultura

Željko Garmaz objavio knjigu o fra Vjeki Ćuriću: Svetac našeg doba

Više od 50 sugovornika – prijatelja, članova obitelji, franjevačke subraće, novinara i humanitaraca, svojim intimnim ispovijedima pomoglo je da pločansko-osječki novinar i publicist, Željko Garmaz, 20 godina nakon tragične smrti napiše životnu priču fra Vjeke Ćurića, velikog misionara koga su u Ruandi, zbog spašavanja nekoliko stotina tisuća ljudi tijekom pokolja 1994. godine, prozvali Afrički Oscar Schindler. Knjiga “Fra Vjeko Ćurić – svetac našeg doba” svoje premijerno predstavljanje javnosti imat će u fra Vjekinom rodnom Žepču 1. lipnja.

Rijetko sam u jednoj knjizi, ako sam uopće i ikad, na tako malo prostora naišao na tako mnogo zanimljivih i intrigantnih svjedočenja o jednom čovjeku i njegovu ljudskom (namjerno neću reći, kršćanskom i fratarskom) angažmanu… Svjedočenja fra Vjekine biološke braće, svjedočenja njegovih generacijskih kolega iz vremena studija, svjedočenja drugih bosanskih franjevaca od kojih mnoge osobno znam, svjedočenja hrvatskih katoličkih svećenika koji su s njim zajedno radili u Ruandi, svjedočenja časnih sestara, svjedočenja stranaca, samih Ruanđana, ili ulomci njegovih pisama…, čitaju se kao najuzbudljivija pustolovna priča. Čak kao pustolovna priča iz nekih davnih vremena i iz dalekih gotovo nestvarnih egzotičnih krajeva. Da pritom i sami nismo živjeli sve užasne strahote rata na kraju XX. stoljeća, sve bi nam se to činilo nevjerojatnim, ako ne čak napisano s mnogo literarne imaginacije.

No, nažalost, sve je to krvava zbilja svijeta koji je živio i živi paralelno s našom stvarnosti. Dakle, nimalo hagiografski ispričana priča, kako bi to sugerirao naslov knjige ili predmet knjige, koliko god da su i glavni junak i predmet knjige – život i mučenička smrt u službi čovjekoljublja – čista hagiografska priča suvremenog doba”, napisao je u predgovoru knjige književnik Željko Ivanković.


Prema riječima fra Vjekinog nasljednika u župi Kivumu u Ruandi, ravnatelja Centra Otac Vjeko, fra Ivice Perića, pokretača ideje o pisanju knjige kojom se budućeg sveca želi još više približiti javnosti i otrgnuti od zaborava, na pripremi knjige se radilo više od godinu dana.

O fra Vjeki su snimljeni filmovi u Sjedinjenim Američkim Državama i Velikoj Britaniji, uz angažman poznatih i velikih imena iz filmskog svijeta, ugledni novinari iz svijeta, poput Davida Beltona, posvećivali su mu svoje knjige, stoga je bilo nedopustivo i neodrživo da se njegov lik i djelo najmanje vrednuju u rodnoj mu Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Ova knjiga je prvi veliki pokušaj stavljanja fra Vjeke na mjesto koje zaslužuje, ona nas sve treba neprestano podsjećati da fra Vjeku nipošto ne smijemo zaboraviti, rekao je fra Ivica, koji će osobno ovo ljeto promovirati knjigu po cijeloj regiji.

Cjelokupna zarada od prodaje knjige bit će usmjerena na konačno ispunjenje planova o kojima je maštao fra Vjeko, a koje, nažalost, za svog života nije uspio ispuniti.

Zna Željko i kako valja pisati retrospektivno, kako smrt ne bi zapečatila sve što je bilo dobro, nego kako bi svjetlost ostala na kraju. Kao svjetionik: velik, moćan i gord kao fra Vjeko Ćurić koji je proživio i preživio, spašavao iz pokolja u Ruandi kojeg se mnogi od nas sjećaju dvodimenzionalno, slikopisno, užasnuto. Uvijek imamo izbora: možemo, a ne moramo. Fra Vjeko je osjećao da mora, da bi iz drukčijeg izbora izašao manji, toliko malen da se više ne bi mogao vidjeti u zrcalu. Sjajan nam je, veličanstven životopis napisao Željko Garmaz, priču o čovjeku koji je bio Čovjek, svetac i prije kanonizacije, borac za pravdu na mjestima s kojih su pravdu na mahove prognali…”, zaključila je u pogovoru knjige književnica Ivana Šojat.

Inače, naslovnu stranicu je oslikao poznati hrvatski slikar s adresom u Australiji, Charles Billich.

Tekst: misija.slobodnadalmacija.hr