Kultura

Zdravko Srzentić: Kominjani, Vi ste na redu!

U cijeloj ovoj priči oko termoelektrane na ugalj u Pločama, zasad se ne čuju skoro nikakvi, odnosno minimalni glasovi oko stava šta vi kao Kominjani mislite o TE. Znano je da je Komin već dugo bastion HDZ-a, i siguran sam da to znači povođenje za mišljenjem vrha pločanskog HDZ, koji zapravo uz vodstvo vodi kampanju izgradnje TR, naravno uz pomoć nekih tamo stranih lobija, koji žele na našem zdravlju zauvijek upropastiti čitavu Neretvu i Primorje isključivo za svoje interese. Šteta je da niste možda bili prije nekoliko dana na edukativnoj tribini u Rogotinu, zasad povijesnoj, koja je označila prekretnicu i put, kojim bi se trebala odvijati daljnja događanja. Dan kada se mjesni ogranak HDZ odlučio reći jasno NE TERMOELEKTRANI! Pa to je ista stranka, ali ne robuje nekakvim prikrivenim vođama. Znači da tema nije ni blizu politička niti u funkciji stranaka.

Na tribini u Rogotinu ste mogli čuti izvrsne i stručne predavače: g. Tomislava Žderića, dipl.prav., koji je odlično iznio pravnu situaciju oko teme. Zatim je naš g. prof. Željko Markota Markota detljno pojasnio tehničke aspekte oko pročišćavanja ostataka izgorijevanja i nezadrživog prolaza kroz dimnjak sitnih čestica, ., koji je oku nevidljiv, ali to je ono najpoasnije što ostavlja bolest i sve ost ale poslijedice,  uz ogromne količine radioaktivnog i drugog otpada, s kojim ni do danas nemaju planove šta bi s njim .

Vrlo je zanimljivo predavanje koje je iznio dr. Branko Glamuzina sa Sveučilišta u Dubrovniku, čija je specijalnost more, zaštita mora, zaštita ribe, flore i faune.. Iznio je vrlo uvjerljiv podatak da u čitavoj Neretvi nećemo imati vrlo brzo niti list blitve , ili ostalih nasada, jar će kisele kiše jednostavno pomesti sve što se uzgaja u Dolini.


Šta će nam onda ostati? Ostat će nam gola zemlja, koju nećemo moći ni jesti ati, ni itkomu prodati!

Šta se tiče mora i ribljeg fonda, on je pred direktnim uništenjem zbog hlađenja

TE morem, čija temperatura bi se znatno podigla i putem morskih kurenata sve do Hvara zapravo uništila najznačajnije mrijestilište mlađi ribe.

UPITAJMO SE ŠTA NAM PREOSTAJE OD STOLJEĆIMA TRADICIJE I NAČINA ŽIVLJENJA U OVOM KRAJU? I ZA ČIJE ISKLJUČIVO NOVČANE INTRESE?

Pri kraju, želim primjetiti da se ipak mijenjaju trendovi u Kominu i vjerujem da će stvar uskoro krenuti nabolje. Naime već je jesno da je dosadašnji glavar g. Vuković zapravo ispravno podnio oastavku na za njega prezahtjevnu funkciju Glavara, čim se nije kandiditrao na izborima za MO. Praktično je novi Glavar g. Jure (Đorđi) Kraljević, koji je i dosad pokazao entuzijazam i razboritost u vođenju MO.

KOMINJANI VJERUJEMO U VAS I NE SUMNJAMO DA ĆETE SE PRAVILNO I OZBILJNO IZJASNITI, NAVRIJEME, MIŠLJENJEM OKO OVE PREVAŽNE TEME!

 

Zdravko Srzentić