Kultura

Zahtjev za tematskom sjednicom GV po pitanju termoelektrane

Udruga Skanj

Od Udruge građana Škanj dobili smo dopis koji je poslan svim gradskim vijećnicima na uvid, a isti prenosimo u cijelosti:

Poštovani,

Događaji kao što su izgradnja TS u Pločama na neprihvaćenoj mikrolokaciji od strane građana i inicijativa firmi Luka Ploče d.d. i Luka Ploče Energija d.o.o. da sagrade TE na ugljen u Pločama, potakla je udruživanje građana u udrugu naziva „ŠKANJ“.


Mi iz ŠKANJ-a imamo cilj spriječiti realizaciju ideje o TE na ugljen kao iznimno štetnog projekta i aktivno doprinositi stvaranju i održavanju povoljnog ambijenta za svekoliki društveno ekonomski razvoj na području grada Ploča:

– u skladu sa najsuvremenijim društvenim, tehnološkim i ekološkim normama,
– u interaktivnoj  suradnji sa susjednim i funkcionalno gravitirajućim lokalnim zajednicama i
– u suglasju sa dominantno tradicijskom i zapadnoeuropskom kulturom življenja

kao neizbježnim sastavnicama razvoja modernog grada.

Uvjerenja smo da je spriječavanje realizacije ideje o TE na ugljen u Pločama:

– imperativ trenutka u kojem se nalazimo i
– volja izrazite većine stanovništva našega Grada.

Bez obzira što se firme Luka Ploče d.d. i Luka Ploče Energija d.o.o., kao inicijatori ideje o TE na ugljen, nisu obratili formalnim zahtjevom ni prema Lučkoj upravi Ploče kao niti prema tijelima našega Grada i Županije, iste poduzimaju značajne aktivnosti u smislu stvaranja uvjeta za realizaciju svoje ideje o TE na ugljen.

Iako svjesni zakonskih i inih ograničenja Gradskog vijeća, u smislu konačnog odlučivanja po ovom pitanju, smatramo da bi nedvosmislena odluka Gradskog vijeća o odbacivanju svake mogućnosti realizacije TE na ugljen u Pločama bila iznimno velik doprinos konačnom odbacivanju realizacije TE.

Spomenuti doprinos vidimo u jasnoj političkoj poruci građanima da se uvažava njihovo mišljenje, kao i jasnoj poruci protagonistima TE da svoje poslovne potencijale usmjere prema društveno prihvatljivim projektima.

Nedvosmislena odluka našeg Gradskog vijeća o odbacivanju svake mogućnosti realizacije TE na ugljen u Pločama potpomogla bi  donošenju istoznačne odluke i od strane Županijske skupštine kojoj smo se obratili sa istom zamolbom kao i Vama.

Tijelima Županije smo se obratili jer znamo da gradnju termoelektrane, do donošenja Državnog prostornog plana, određuje županijski prostorni plan, a također i zato, jer je predložena odluka u skladu sa istaknutom vizijom Strategije razvoja DNŽ, što ide u prilog njenom donošenju.


Dakle, ukoliko se donese predložena odluka na razini Grada, a potom i Županije, Državna razina planiranja nema niti jedan razlog da ide u koliziju tom i takvom suglasju. Pogotovo, imajući u vidu da ideja o TE na ugljen u Pločama nema nikakvo uporište u javnom, već predstavlja isključivo privatni interes. Suprotno, u slučaju nedonošenja predložene odluke na gradskoj i županijskoj razini, šaljemo poruku da smo kao lokalna zajednica nezainteresirani, što otvara vrata, rekao bih, poziva lobiste termoelektrane da doprinesu donošenju konačne odluke u njihovu korist.

Ovim putem ističemo, da je člankom 18. Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi, propisano da, gradovi u svom samoupravnom djelokrugu obavljaju poslove lokalnog značenja kojim neposredno ostvaruju potrebe građana kao što su; prostorno i urbanističko planiranje, zaštitu i unapređenje prirodnog okoliša, iz čega je vidljivo da postoji interes i obaveza gradskog vijeća da o temi TE na ugljen rasprava na sjednici Gradskog vijeća, u posebnoj točki, te da o istomu donese svoj službeni stav.

Radi navedenog, udruga građana ŠKANJ Ploče, u skladu sa odredbama Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi, traži od Gradskog vijeća da na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća, u posebnoj točki dnevnog reda, konstruktivno i sadržajno raspravlja o svim pitanjima vezanim za TE na ugljen u Pločama, nakon čega će donijeti svoj službeni i obrazloženi stav o tome.

Ujedno predlažemo članovima Gradskog vijeća da, u smislu čl. 34.a. najmanje 6 vijećnika Gradskog vijeća, uz obrazloženje, zatraži održavanje sjednice Gradskog vijeća sa temom utjecaja TE na ugljen na građane grada Ploča, nakon čega će uslijediti donošenje službenog i obrazloženog stava Gradskog vijeća o temi TE na ugljen u Pločama. Također, predlažemo da Gradsko vijeće, u smislu čl. 88. Statuta Grada Ploča, na prijedlog najmanje 6 vijećnika Gradskog vijeća, zatraži od svih mjesnih odbora da izjave svoje mišljenje o TE na ugljen na području Ploča.

Poštovani gradonačelniče i članovi gradskog vijeća, svi možemo posvjedočiti da je gradonačelnik, na prijedlog privatnog društva LUKA PLOČE ENERGIJA d.o.o., na sjednici GV u ožujku ove godine, inicirao donošenje Zaključka o pokretanju postupka ciljanih izmjena i dopuna Prostornog plana Dubrovačko-neretvanske županije, a sve kako bi pokrenula procedura izgradnje TE na ugljen u Pločama.

U cilju zaštite javnog interesa, a temeljem istih kriterija koje ste primijenili prema privatnom društvu LUKA PLOČE ENERGIJA d.o.o., zahtijevamo da u sljedeću sjednici GV unesete točku dnevnog reda – rasprava o posljedicama izgradnje TE na ugljen u Pločama. Također zahtijevamo da nakon provedene rasprave donesete zaključak u kojem se jasno izražava stav GV o prihvatljivosti ili neprihvatljivosti takvog objekta na području našeg grada. Podsjećamo Vas, da su se i prethodne vlasti Grada Ploča suočavale sa ovim problemom te da su sve jednoglasno odbile inicijativu o gradnju TE na ugljen na području Grada Ploča.

Vjerujemo da razumijete iznimnu zabrinutost građanstva po ovom pitanju kao i opravdanost što žurnijeg donošenja predložene odluke bez obzira na sva objektivna i subjektivna ograničenja.

Primite srdačne pozdrave od nas iz Škanja!!!

Predsjednik
Vlaho Orepić

Možda ti se sviđa

Divlje odlagaliste
Kultura

DOGOVOROM PROTIV “DIVLJAKA”

Prema ocjeni stručnjaka jedino dugoročno rješenje je izgradnja zajedničkog odlagališta za sve neretvanske gradove i općine Sanacija odlagališta otpada na
Kultura

Gitarski duo Ravi Shrestha & Miha Petric

Ne propustite večer prožetu zvukom flamenka, jazza, bluesa i etno glazbe inspiriranu melodijama sa područja Španjolske, Latinske Amerike i Balkana.